La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nous trens de Rodalies tindran vagons de dos pisos

Les unitats fabricades per Alstom i Stadler disposaran de més de 900 places i espai per als viatgers amb bicicleta o patinet

- DAVID GUERRERO

El megacontra­cte de Renfe per adquirir 211 nous trens de gran capacitat a Alstom i Stadler canviarà la imatge de Rodalies i de la resta de nuclis de Cercanías de les grans ciutats espanyoles. Segons les primeres recreacion­s virtuals dels fabricants a què ha tingut accés La Vanguardia, totes les noves composicio­ns disposaran de vagons de dos pisos.

A diferència dels trens adquirits als anys noranta que ara circulen per la línia de Vilanova, es combinaran els cotxes de doble pis (a la part central del comboi) amb els simples (als extrems). La incorporac­ió dels nous trens en substituci­ó dels més antics permetrà que la flota de Rodalies sigui cent per cent accessible.

El lot de 156 trens fabricats per Alstom a Santa Perpètua estaran formats per sis vagons amb el bogie compartit, de manera que es podrà recórrer el tren, d’uns cent metres de longitud, de punta a punta, com als Civia, els més moderns fins ara de la flota de Renfe. La capacitat total serà de 927 places, amb 250 seients. Els dos cotxes centrals seran els de doble pis.

El lot de Stadler, que es produirà al municipi valencià d’Albuixech, es divideix en 24 trens de 100 metres i 36 de 200. Els primers tindran 920 places, de les quals 252 tindran seient, mentre que els de 200 metres arribaran a les 1.890 places. L’estructura en els dos casos serà la mateixa: la meitat dels cotxes seran de dos pisos i l’altra meitat d’un, units mitjançant un bogie convencion­al i, per tant, sense connexió directa entre els vagons.

Tant els trens d’Alstom com els de Stadler oferiran un important espai per a carrets infantils, bicicletes i patinets. Un dels objectius de Renfe amb la nova flota és potenciar l’ús combinat del ferrocarri­l amb la bicicleta o patinet particular en els desplaçame­nts diaris.

Dels 211 trens adquirits per Renfe, 101 es destinaran a Rodalies. La resta aniran a Madrid i altres nuclis metropolit­ans. Del centenar de trens per a Catalunya, 56 seran per renovar un parc mòbil molt envellit, amb una edat mitjana que supera els 20 anys. Els altres 45 serviran per reforçar el servei incrementa­nt freqüèncie­s i doblant composicio­ns per guanyar capacitat. Tot això queda supeditat a la signatura del contracte programa en què la Generalita­t, com a titular del servei, reconegui Renfe com a prestadora del servei. La qüestió s’arrossega des de fa deu anys, però el pla de Rodalies amb les seves inversions milionàrie­s associades va tornar a reactivar unes converses ara paralitzad­es en espera del nou Govern.

Un centenar dels 211 trens adquirits per Renfe es destinaran a renovar i reforçar el servei a Catalunya

Malgrat que Ridley Scott roda un escabrós drama centrat en els Gucci, la firma li ha donat “llibertat creativa total” i accés al seu arxiu de roba i accessoris. House of Gucci narra l’assassinat de Maurizio Gucci (Adam Driver) per la seva dona, interpreta­da per Lady Gaga.

Assassinat de l’hereu Gucci cedeix la seva roba històrica a Ridley Scott

 ?? RENFE ?? A l’esquerra, recreació virtual de l’interior del tren fabricat per Alstom; a la dreta, el de Stadler
RENFE A l’esquerra, recreació virtual de l’interior del tren fabricat per Alstom; a la dreta, el de Stadler
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain