La Vanguardia (Català-1ª edició)

La felicitat eren els pares

-

Las chicas Gilmore tenia elements criticable­s. La creadora Amy Sherman-Palladino era de l’opinió que els diàlegs, si es pronunciav­en a la velocitat de la llum, automàtica­ment eren divertits. No, no ho eren. Però se li havia de reconèixer que oferia un lloc on mares i filles es podien aixoplugar plegades i sentir-se còmodes amb la història de la Lorelai i la Rory Gilmore, que vivien a una localitat plena d’habitants entranyabl­es. La diferència d’edat de només setze anys feia que tinguessin una relació d’amistat on sovint qui tenia més seny era la filla. Aquells temps, tot i que es poden recuperar a Netflix, han quedat enrere. Ara la mare i la filla que estan de moda són les de Ginny & Georgia a la mateixa plataforma.

Només es porten quinze anys. És tan obvi el paral·lelisme que la creadora Sarah Lampert fa que les protagonis­tes es comparin amb la Lorelai i la Rory ja al primer episodi. Però, a diferència de les Gilmore, la Georgia Miller no se’n va anar d’un entorn privilegia­t i conservado­r sinó d’un entorn empobrit i on era víctima d’abusos. La llar que ha creat per a la Ginny, a més, no té res d’estable. Van d’una banda a l’altra dels Estats Units amb una maleta plena de secrets llestos per explotar-los a la cara, sobretot quan es posen còmodes a un poble idíl·lic de Nova Anglaterra. És una versió actualitza­da de les Gilmore, la que es podria emetre a l’univers tenebrós de Stranger things. La història té més de drama que de comèdia. Quan discuteixe­n van a fer sang amb cada atac verbal. La ràbia tenyeix la relació de les dues de mica en mica. I cada cop que la Ginny està frustrada es tanca a l’habitació i es crema la cuixa amb un encenedor.

És com si hi hagués hagut una lluita en el gènere teen i aquesta l’hagués guanyada

Por trece razones, la polèmica sèrie sobre una noia que se suïcidava i explicava el perquè en tretze cintes. Les sèries que apel·len a la Generació Z, els joves d’ara, no idealitzen entorns. S’endinsen en la història des del desencant, la solitud i l’ansietat. Abans un mirava O.C. i s’havia de preocupar per l’alcoholism­e de la Marissa Cooper però ara els referents són els trastorns mentals, sobredosis i relacions sexuals tòxiques de totes les noies d’Euphoria . I en una altra època Ginny & Georgia hauria estat un lloc confortabl­e i, en canvi, t’hi trobes la protagonis­ta agafant l’encenedor perquè ha tingut un mal dia. I, si bé això no converteix les sèries en bones o dolentes (Euphoria, de fet, és una obra mestra), sí que planteja un model de ficció on l’espectador, més que evadir-se, no fa res més que alimentar el pessimisme. Els finals feliços eren per als pares.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain