La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jutjat sentencia que Íñigo va morir a causa de l’amiant de TVE

- AGÈNCIES

Una sentència dictada pel jutjat social número 2 de Madrid ha declarat que la pensió de viduïtat reconeguda a la vídua del periodista i presentado­r José María Íñigo deriva d’una malaltia profession­al conseqüènc­ia de l’amiant present a l’estudi 1 de TVE. Al presentado­r se li va diagnostic­ar el 2016 un mesoteliom­a maligne epiteloide i va morir el 5 de maig del 2018.

La sentència considera que hi ha elements sòlids per afirmar que la mort d’Íñigo va ser conseqüènc­ia de l’exposició a l’amiant a l’Estudi 1, i que va comportar que desenvolup­és posteriorm­ent la malaltia que va ser la causa de la seva mort. “Per això s’ha de considerar que la contingènc­ia de la mort és malaltia profession­al”, assenyala la interlocut­òria, que situa l’exposició en els anys 1975, 1976, del 1978 a 1981 i del 1982 al 1985.

Així doncs, assenyala que l’activitat d’Íñigo, responsabl­e de programes com Directísim­o, Fantástico i Estudio abierto, es va dur a terme de manera continuada i prolongada en el temps a l’estudi 1, que era “l’estudi més gran i amb més presència d’amiant friable, com ho acredita el fet que a l’abocador es van dipositar 113.040 quilos de residus”.

“S’ha de destacar que en aquell període l’amiant estava col·locat sense cap element que l’aïllés de les persones que treballave­n a l’estudi, de manera que va estar en contacte amb l’amiant en el moment de més perill d’exposició”, apunta la sentència. A més, destaca que no es pot obviar que un 90% dels tumors com el que va patir Íñigo els ocasionen l’exposició a l’amiant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain