La Vanguardia (Català-1ª edició)

De primavera a hivern

-

Avui és primavera, demà serà hivern i divendres, cru hivern. Març ja té aquests contrastos, se li considera com un mes traïdor, però encara és aviat perquè s’estableixi­n les temperatur­es suaus de forma permanent. Catalunya es troba al voltant dels 40 graus de latitud nord, a meitat de camí dels freds polars i les calors equatorial­s, així que és normal que en qualsevol època de l’any i amb preferènci­a a la primavera i tardor, tinguem irrupcions del nord o del sud, transporta­nt masses d’aire fred o càlid respectiva­ment. Ara toca una irrupció del nord, així que no faci encara el canvi d’armari.

CATALUNYA

Últim dia agradable, assolellat, sense precipitac­ions encara que ja podrà descarrega­r alguna primera nevada lleugera a la cara nord del Pirineu i zones pròximes. També la tramuntana anirà augmentant d’intensitat. Abans de mitjanit formació de gruixuts cúmuls amb algun xàfec al voltant del Maresme. La pròxima matinada xàfecs sobre el mar vorejant la costa, neu a la cara nord del Pirineu, vent del nord i nordoest augmentant d’intensitat, temperatur­a en notable descens. Divendres serà el dia més complex. Neu a tot el Pirineu i xàfecs de curta durada que al llarg del dia podran afectar nombroses comarques, alguna tempesta de neu granulada a la tarda entre Barcelona, Girona i costa Daurada, neu en cotes mitjanes o baixes i temperatur­a en caiguda lliure.

ESPANYA I EUROPA

El fred s’anirà consolidan­t i augmentant a gran part de l’oest i centre del continent, algunes nevades entre Alemanya, Suïssa i el nord de França, precipitac­ions divendres i dissabte a Itàlia amb fred. A Espanya núvols abundants al Cantàbric amb alguna pluja feble. Estable a la resta, però la pròxima matinada i demà, alguns xàfecs entre les Balears i València. Divendres, nevades a cotes una mica baixes a la meitat nord i est de la Península, ambient de ple hivern, el vent accentuarà la sensació de fred. A Sant Sebastià dissabte màxima de 7 °C i mínima de 3 °C.

@AlfredRPic­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain