La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fotògraf complet

El MNAC descobreix les diferents facetes d’Antoni Campañà

- JOSEP PLAYÀ MASET Quotidiani­tat

Va ser l’estiu del 1936. La Guerra Civil havia esclatat i el fotògraf Antoni Campañà feia unes fotos per a La Vanguardia al carrer Hospital quan va veure una miliciana amb una bandera de la CNT. En un instant va muntar una escenograf­ia, amb la casa dels Paraigües al fons, i de sobte va aparèixer un noi jove en to amenaçador, a qui va haver d’explicar que intentava mostrar l’heroïcitat dels obrers catalans davant del cop d’Estat. No només el va convèncer, sinó que aquesta foto, que formava part d’una sèrie, es va convertir en una icona de la guerra, que durant anys ha circulat com una peça de culte, sense que se sabés qui n’era l’autor.

Campañà, catòlic i catalanist­a moderat, va viure la Guerra Civil com un trauma, com tants altres protagonis­tes. Després va continuar amb la seva voracitat fotogràfic­a, però més, si és possible, des de l’equidistàn­cia. Els cinc mil negatius que tenia del període de la guerra van quedar en dues “caixes vermelles” que va amagar per sempre més. Va morir el 1989 i no va ser fins al 2018 quan es van recuperar aquestes fotografie­s en un garatge de Sant Cugat. Des d’aleshores Campañà ha entrat a l’olimp dels grans fotògrafs catalans, i en un just reconeixem­ent ara arriba l’exposició La guerra infinita. Tensions d’una mirada (1906-1989) al MNAC.

Arnau Gonzàlez, Plàcid Garcia-Planas i Toni Monné (net de l’autor), tots tres comissaris de l’exposició, han volgut oferir per primera vegada una visió global de Campañà. I per això han optat per mostrar les tres grans etapes de la seva vida. La primera, entre el 1920 i el 1936, en què es dona a conèixer i entra en contacte amb la fotografia més avantguard­ista. Comença des de molt jove amb retrats del balneari de Sant Hilari Sacalm i de competicio­ns esportives amateurs, i fins i tot aprofita el seu viatge de nuvis per assistir a un curs de fotografia a Munic.

Participa en exposicion­s internacio­nals, recorre al bromoli artístic i s’acosta als corrents de la nova objectivit­at i el constructi­visme. L’etapa de la Guerra Civil és la més impactant i la que va amagar voluntària­ment, amb la qual cosa va renunciar a “ser el referent gràfic de la Guerra Civil, no va voler

Les cinc mil fotos de la Guerra Civil que va amagar tota la vida reflecteix­en el trauma viscut aquells anys

ser Centelles”, en paraules de l’historiado­r Arnau Gonzàlez. Allà hi és tot, des de les víctimes dels bombardejo­s a les esglésies destruïdes, des dels nens refugiats als llibertari­s somrients. Durant la contesa les seves fotos van arribar al Pavelló de la República de París o van ser utilitzade­s per a un fotomuntat­ge sobre Guernica del mític John Heartfield. Les seves imatges van ser manipulade­s per la propaganda dels dos bàndols i és possible que això mateix l’impulsés a amagar-les. I després del 1939 comença una tercera etapa, en què acabarà dirigint un exitós negoci, i les seves fotos també són les del desarrolli­smo , de la

Seat, de l’esport, del turisme. S’associa amb Joan Andreu Puig Ferran i comencen a produir massivamen­t postals en color de les zones turístique­s. Campañà es converteix definitiva­ment en un cronista del segle XX.

El seu descobrime­nt es va traduir primer en el reeixit llibre La caixa vermella i ara, a més, es prepara una altra exposició a la casa Seat, sobre els contrastos entre el món modern i el rural, i al Museu de l’Exili sobre la retirada vista des del costat franquista. També està en marxa un documental i una exposició a Montpeller per al 2023.

Plàcid Garcia-Planas destaca un altre detall que amaga la seqüència de les fotos en les seves diferents etapes. Hi ha una (dis)continuïta­t en les seves imatges: del taüt de l’anarquista Durruti passant al costat del monument a Colom al cotxe de Franco al mateix lloc uns anys després; del retorn de Companys al de Tarradella­s; de la contemplac­ió d’una mòmia davant el convent de les Salesas el 1936 a la mirada d’un ciutadà sobre una monja en un carrer de París. Variacions sobre un mateix tema que es reflecteix­en també en la proposta artística de Jesús Galdón que tanca l’exposició, en què superposa fotos de milicianes llibertàri­es a les postals de platja dels anys seixanta.

 ?? ARXIU CAMPAÑÀ ??
ARXIU CAMPAÑÀ
 ?? ARXIU CAMPAÑÀ ?? Una barricada d’uns nens darrere de la Universita­t de Barcelona l’agost del 1936
Icona. Durant anys aquesta imatge ha estat un emblema llibertari, i no se sabia que era de Campañà
ARXIU CAMPAÑÀ Una barricada d’uns nens darrere de la Universita­t de Barcelona l’agost del 1936 Icona. Durant anys aquesta imatge ha estat un emblema llibertari, i no se sabia que era de Campañà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain