La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un terç de les empreses preveuen millorar les vendes a la primavera

El Banc d’Espanya constata el fluix inici de l’any a causa de la tercera onada

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

La segona presa de temperatur­a del clima empresaria­l realitzada pel Banc d’Espanya confirma les males notícies sobre l’inici de l’any, encara que anticipa una millora de la situació a partir de l’abril. Així, per primera vegada les companyies que preveuen avanços en la seva facturació superen aquelles que temen que les vendes continuïn deterioran­t-se: un 33%, davant el 23%. En la nova edició de l’Enquesta del Banc d’Espanya sobre l’Activitat Empresaria­l (EBAE) van participar a mitjans del mes de febrer passat 4.855 companyies de tota mena.

A més, remarca l’anàlisi del supervisor, la perspectiv­a positiva de cara al segon trimestre és “bastant generalitz­ada per branques”. Fins i tot s’estén “de manera molt significat­iva” a les activitats que han patit en gran manera l’impacte de la crisi. Entre aquelles que preveuen un augment de la facturació de l’abril al juny figuren el comerç i el transport.

Com és previsible, l’optimisme es concentra entre les empreses de mida més gran, amb plantilles de més de 50 treballado­rs. “La mida de l’empresa es manté com un dels factors clau per explicar l’evolució recent tant de la facturació com de l’ocupació, de manera que les societats de menor dimensió declaren una pitjor evolució percebuda en aquest trimestre i unes expectativ­es també menys favorables per al segon trimestre”, assenyala el Banc d’Espanya. En reiterades ocasions, l’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos ha destacat l’atomitzaci­ó del teixit productiu com un dels factors que expliquen per què la pandèmia ha castigat amb especial virulència l’economia espanyola.

Mentrestan­t, el balanç de cara al primer trimestre de l’any ha empitjorat davant el que esperaven les mateixes companyies el novembre passat, ja que el 45% de les empreses enquestade­s aprecien un descens de la facturació. Només un 13,3% veuen un creixement del volum de vendes entre el gener i el març. El supervisor, que va anunciar fa tot just uns dies la seva intenció de revisar a la baixa les projeccion­s econòmique­s precisamen­t pel fluix inici del 2021, l’atribueix als “efectes adversos del repunt de la pandèmia després del període nadalenc i de les restriccio­ns aprovades per les autoritats per contenir-lo”.

Pel que fa a l’ocupació, el Banc d’Espanya remarca que es manté una moderació més important, si es compara (tant per als que milloren com per als que empitjoren) amb l’evolució de les vendes. En tot cas, les empreses parlen d’una reducció de llocs de treball en el primer i el segon trimestre de l’any.

L’enquesta del Banc d’Espanya també planteja quines són les principals mesures previstes per adaptar-se a la crisi de la covid al llarg de la primera meitat d’aquest 2021. Gairebé la meitat de les empreses asseguren que invertiran en noves tecnologie­s i un terç aposten pel teletrebal­l. Un altre 30% es decanten per recuperar treballado­rs que actualment tenen en expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO).

SEGON TRIMESTRE Fins i tot sectors com el comerç i el transport esperen una pujada de la facturació

 ??  ?? L’aturada del turisme continua penalitzan­t sectors com el comerç, el transport i l’hostaleria
L’aturada del turisme continua penalitzan­t sectors com el comerç, el transport i l’hostaleria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain