La Vanguardia (Català-1ª edició)

El turisme reclama al Govern més iniciativa per reactivar el sector

Les agències temen que Catalunya quedi al darrere de les Balears o les Canàries

- MAITE GUTIÉRREZ

La concentrac­ió de la demanda turística europea a les Balears, les Canàries i la Comunitat Valenciana ha fet saltar les alarmes al sector català. Aerolínies i turoperado­rs confirmen l’interès creixent per viatjar a les illes quan la situació sanitària ho permeti i han detectat un increment de reserves de viatges per a la primavera i l’estiu que de moment no arriba a Catalunya.

El temor que aquesta comunitat autònoma quedi al darrere d’altres destinacio­ns s’estén entre les empreses des de fa ja temps i ahir va ser el president de l’associació d’agències de viatge Acave, Martí Sarrate, qui va verbalitza­r aquest malestar. “Catalunya suposa el 24% de tota l’activitat turística d’Espanya”, va assenyalar, per la qual cosa el Govern “hauria d’actuar amb més contundènc­ia i iniciativa” per reactivar el sector. Va posar l’exemple dels governs autonòmics de les Canàries i les Balears, que treballen per intentar activar corredors turístics segurs amb els seus principals mercats emissors. L’Executiu valencià ha engegat a més un programa de bons vacacional­s per fomentar el turisme interior. Un pla modest però ben valorat pel teixit empresaria­l de la comunitat i que ara s’intenta estendre a tot Espanya.

Les autoritats catalanes, va continuar Sarrate, haurien de liderar la remuntada, atreure viatgers espanyols i també fomentar corredors amb “França, els Països Baixos o Bèlgica”, va afegir el president d’Acave durant la presentaci­ó d’un informe sobre l’impacte de la crisi de la covid en les agències de viatge. Fonts del sector hoteler també veuen amb preocupaci­ó la situació, ja que els turistes internacio­nals aporten el 85% de la despesa turística a Catalunya (21.000 milions d’euros el 2019). Consideren que, mentre Turisme de Barcelona ha tornat a agafar “el rumb”, amb la vista posada en els viatges de negocis i a recuperar el visitant xinès en els propers mesos, el Govern de la Generalita­t “s’adorm sobre els llorers”.

Una anàlisi de la situació que rebutgen des de l’Agència Catalana de Turisme. Fonts de la Conselleri­a d’Empresa recorden que encara hi ha restriccio­ns a la mobilitat per contenir la pandèmia i que seria “incoherent” promoure els viatges ara mateix, quan hi ha confinamen­t autonòmic. No tindria sentit, continuen des de la Generalita­t, que un català no pugui anar a Aragó o la Comunitat Valenciana però que un alemany sí que pugui viatjar a Lloret de Mar. Es tracta d’un debat que també es dona a les Balears, en comprovar com turoperado­rs i aerolínies alemanyes fomenten els viatges quan imperen les restriccio­ns a tot Espanya.

Des de l’Agència Catalana de Turisme defensen que treballen per mantenir el posicionam­ent de Catalunya com a destinació vacacional i de negocis i procurar la reactivaci­ó quan torni a estar permès viatjar. El Govern va participar ahir mateix en la fira MITT de Moscou, la primera gran trobada del sector que se celebra després de l’aturada per la crisi de la covid –el 2019 van visitar Catalunya 795.000 turistes russos, que van generar una despesa de 1.160 milions d’euros–, i avui hi ha prevista una reunió amb turoperado­rs internacio­nals.

Al sector, insisteixe­n des de gremis i federacion­s consultats, troben a faltar però “més lideratge” atesa la greu situació que pateixen. Veuen com Francina Armengol o Ángel Víctor Torres han pres el comandamen­t en la crisi del sector turístic, mentre que primer Quim Torra i després Pere Aragonès “no han estat al capdavant”. Una situació que esperen que es resolgui quan es formi el nou Govern.

Pel que fa a les perspectiv­es de recuperaci­ó, Acave calcula un increment de l’activitat del 30% respecte al 2020 per Setmana Santa i d’un 40% per a l’estiu. Si s’assoleixen aquestes xifres “ja estaríem contents”, va afirmar ahir Sarrate des de la seu de Foment del Treball. La demanda i l’oferta es concentren bàsicament a les Balears i les Canàries. La reactivaci­ó del turisme, amb l’arribada d’ajuts directes, l’augment de la vacunació i el carnet sanitari que promou Brussel·les, tindrà un gran impacte en l’economia espanyola, va recordar el president d’Acave. En aquest sentit, va lamentar que un 20% de les agències de viatge a Espanya no han pogut reobrir des de l’esclat de la pandèmia i que no s’espera una recuperaci­ó de la facturació fins d’aquí com a mínim dos anys i mig.

OBJECTIUS La Generalita­t demana prudència i diu que treballa per mantenir la destinació

SETMANA SANTA Acave preveu un augment de l’activitat del 30% concentrat a les illes

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els negocis lligats al turisme, com aquest xiringuito de Barcelona, esperen l’arribada de visitants
MANÉ ESPINOSA Els negocis lligats al turisme, com aquest xiringuito de Barcelona, esperen l’arribada de visitants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain