La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volkswagen xifra en 2.400 milions la inversió per electrific­ar Seat

La marca amb seu a Martorell perd 339 milions l’any de la covid

- EDUARDO MAGALLÓN

Volkswagen estima que la inversió necessària per transforma­r la planta de Seat a Matorell en una fàbrica d’acoblament de cotxes elèctrics s’eleva a 2.400 milions d’euros. El president del grup, Herbert Diess, va dir ahir en una roda de premsa virtual que es necessita el suport de la Unió Europea per dur a terme el projecte global d’electrific­ació. En aquest acte va informar també que Seat el 2020 havia tornat als números vermells amb unes pèrdues de 339 milions.

L’executiu del primer grup automobilí­stic europeu no va revelar en quin país s’instal·larà la planta de bateries que necessita Volkswagen al sud d’Europa, malgrat que fa uns dies la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va donar per fet que seria a prop de Martorell gràcies a la creació d’un consorci publicopri­vat en el qual també participar­ia Iberdrola.

Ahir en el seu discurs, Diess va donar compte de la presència i el suport del rei Felip al projecte en una visita que va realitzar a la planta de Seat a Martorell acompanyat del president del Govern central, Pedro Sánchez. Tot i això, l’executiu va recordar: “Junts vam compartir la visió de transforma­r la segona indústria automobilí­stica més gran d’Europa amb la producció local de cotxes elèctrics, cel·les de bateria i mòduls de bateria. El projecte està en la línia de sortida. La seva execució dependrà d’un compromís clar de la Comissió Europea”.

Diess va recordar ahir que altres projectes, com el de la fàbrica de bateries de Tesla a Alemanya, han rebut un important suport públic. També va asseverar que si el seu grup decidís obrir una fàbrica de bateries o de vehicles elèctrics a l’est d’Europa, podria obtenir ajuts públics d’entre el 30% i el 35% del projecte.

“Europa està molt interessad­a que Espanya surti d’aquesta crisi”, va dir el responsabl­e de Volkswagen. Tot i així, dilluns a la conferènci­a centrada en l’electrific­ació Volkswagen va deixar oberta la instal·lació de la fàbrica de bateries a Espanya, Portugal o el sud de França. La carta amb què juga Espanya és el consorci publicopri­vat en el qual, a més de Seat i el Grup Volkwagen, participar­ien Iberdrola, Telefónica, CaixaBank, Gestamp i Antolín, entre altres empreses. Aquesta fàbrica s’articulari­a mitjançant l’accés a fons europeus a través d’un Perte.

El que tampoc no queda clar és si els 2.400 milions de cost de l’electrific­ació de la planta de Martorell Seat formen part del paquet de 5.000 milions d’inversions anunciat aquest estiu per Seat o són addicional­s.

Mentrestan­t, Seat ha estat entre les marques del grup Volkswagen

la més perjudicad­a pels efectes de la pandèmia. Les pèrdues de 339 milions d’euros de l’any passat contrasten amb els 455 milions de beneficis de l’exercici precedent. Aquests números vermells es van produir en un entorn en què l’empresa va reduir el seu volum de negoci un 20%, fins als 9.198 milions. Pel que fa als cotxes entregats, la xifra va ascendir a 427.000 cotxes, un 25,6% menys.

Fonts de Seat van explicar ahir que “les vendes de la companyia van seguir la tendència del mercat”. La part positiva és que la companyia que presideix Wayne Griffiths va mantenir la seva quota de mercat en alguns països clau i fins i tot la va incrementa­r a Alemanya, Itàlia, Àustria, Suïssa,

La marca espanyola va ser l’única de les grans ensenyes del grup que va tancar en números vermells

Israel i Turquia. La segona marca de Seat (Cupra) va vendre 27.400 cotxes, un 11% més. L’objectiu de Seat és tornar a la rendibilit­at el 2021 gràcies a la millor gamma de producte de la seva història. Aquest procés es donarà quan reobrin els concession­aris amb normalitat, finalitzin les restriccio­ns i es reprengui el subministr­ament habitual de semiconduc­tors, ja que les ordres de compra es mantenen en nivells pre- pandèmia, van dir fonts de Seat.

Seat va ser l’única de les grans marques del Grup Volkswagen que va tancar l’any passat amb pèrdues. Frank Witter, director financer del grup, va explicar que el resultat de Seat “es va veure afectat negativame­nt per les despeses relacionad­es amb les emissions” i que es van elevar a 262 milions. L’executiu va afegir que “el rendiment operatiu sobre les vendes” va passar del 3,9% l’any 2019 al -3,7% el 2020. Entre els nous models posats a la venda, va destacar “la nova família León i el Cupra Formentor”.

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? El president del Grup Volkswagen, Herbert Diess, durant la seva última visita a Seat
ALBERT GEA / REUTERS El president del Grup Volkswagen, Herbert Diess, durant la seva última visita a Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain