La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’any arrenca amb els ERO disparats en dos mesos

Els 4.500 acomiadats superen la suma dels afectats en tot el 2017 i el 2018 a Catalunya

- EDUARDO MAGALLÓN

Els temors que part dels ERTO s’acabessin convertint en ERO s’estan complint a Catalunya. Els ERTO són expedients de regulació temporal d’ocupació que impliquen que el treballado­r no perd la seva feina ja que passa a l’atur de manera temporal. En canvi, els ERO són expedients d’extinció de contractes i en els dos primers mesos de l’any s’han disparat.

Segons dades de la Generalita­t, entre el gener i el febrer es van comptabili­tzar un total de 4.500 persones acomiadade­s a través d’un ERO. La xifra és inusualmen­t alta ja que representa gairebé la meitat de tots els afectats l’any passat per un ERO. Una altra manera de comparar la xifra és veure que equival a la suma de tots els acomiadats en els anys 2017 i 2018.

Des del Departamen­t de Treball adverteixe­n des de fa temps que moltes empreses, després d’aguantar tot el confinamen­t, s’han vist forçades a tancar amb l’arribada de la segona i la tercera onades i la renovada política de restriccio­ns a la vida social.

En els dos primers mesos d’aquest any es van donar també prop de 58.000 persones afectades per expedients de suspensió i de reducció de jornada.

En el cas de Catalunya, és especialme­nt preocupant la situació que es dona en la indústria, on diverses grans multinacio­nals han decidit tancar les plantes de producció. L’últim cas és el de Bosch a Lliçà d’Amunt, on l’empresa alemanya acomiadarà 336 treballado­rs. La decisió es pren només uns mesos després que la mateixa empresa acomiadés 300 empleats més de la seva fàbrica de Castellet i la Gornal. Tots aquests ajustos es produeixen pocs mesos després que Nissan oficialitz­és la seva marxa de Barcelona i deixés d’acoblar vehicles a la Zona Franca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain