La Vanguardia (Català-1ª edició)

Basf invertirà 30 milions a la planta de Tarragona

La Canonja absorbeix el 50% de la inversió a Espanya

- RAQUEL QUELART

El grup químic alemany Basf encara aquest any amb “optimisme moderat” després de tancar el 2020 amb una caiguda de vendes del 15% a Espanya. Va passar de facturar 1.268 milions d’euros el 2019 a 1.078 l’any passat. Malgrat això, la companyia invertirà al país 59,5 milions aquest any, la qual cosa suposa un increment de 3,5 milions respecte a l’exercici anterior. La meitat, prop de 30 milions, els destinarà a la seva planta de la Canonja, al complex petroquími­c de Tarragona.

Durant l’acte de presentaci­ó de resultats, el director general de Basf a Espanya, Carles Navarro, va explicar que la planta de propilè tarragoní realitzarà una parada tècnica a l’octubre que durarà diverses setmanes per dur a terme tasques de mantenimen­t i augmentar la capacitat de producció. Així mateix, va precisar que el complex, el més important del grup alemany al sud d’Europa, espera aconseguir nous projectes industrial­s, molts d’ells vinculats al reciclatge químic.

La companyia atribueix la reducció d’ingressos a la crisi derivada de la pandèmia i, en concret, al menor volum i el descens dels preus de venda. “La caiguda generalitz­ada en pràcticame­nt tots els sectors, en especial el de l’automoció, ha penalitzat la indústria química”, va assegurar Navarro. En aquest sentit, va assenyalar que el 20% de les vendes del grup estan relacionad­es amb aquest últim sector, per al qual treballen les divisions de revestimen­ts i poliuretan­s. La crisi de l’automoció podria continuar impactant en els seus comptes, ja que Navarro no va descartar que l’ERO anunciat a Ford Almufasses acabi afectant d’alguna manera l’àrea de Basf que treballa en el segment de pintures. Però, de moment, la multinacio­nal té previst invertir aquest any 12 milions

La crisi de l’automoció empeny a la baixa les vendes del grup, que van caure un 15% el 2020

per convertir la seva planta de Marchamalo, a Guadalajar­a, en un centre estratègic en pintures per a l’automoció.

D’altra banda, també entra en els seus plans doblar la plantilla del seu centre de recerca i desenvolup­ament digital de Madrid, on treballen en l’actualitat 115 persones. En sintonia amb la seva aposta per la innovació i la transforma­ció digital, Basf desenvolup­a amb Cellnex un projecte pilot perquè el recinte disposi d’una xarxa privada de 5G que li permetrà, per exemple, guiar els camions que circulen pel seu interior. Mentre que en el marc del seu compromís amb l’economia circular, Basf treballa en un projecte de reciclatge químic. Un tipus de tecnologia que permet convertir els residus plàstics més difícils de reciclar.

En contrast amb els segments del negoci més perjudicat­s per la pandèmia, el creixement experiment­at per les divisions de protecció agrícola, cura personal o monòmers va contribuir a esmorteir la caiguda d’ingressos en altres divisions. De cara al 2021, el màxim directiu de la multinacio­nal química a Espanya espera que la companyia recuperi la senda anterior a la pandèmia.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? La planta de Basf a la Canonja
VICENÇ LLURBA La planta de Basf a la Canonja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain