La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer celler verd

Perelada inverteix 40 milions en la gran instal·lació de l’Empordà

- RAMON FRANCÀS

El nou gran celler de Perelada Vins i Caves a l’Empordà, que ha suposat la inversió més gran de les seves caracterís­tiques realitzada a Catalunya, s’ha convertit en el primer d’Europa a obtenir la certificac­ió LEED Gold, concedida pel US Green Building Council. Aquest segell internacio­nal acredita els alts estàndards de sostenibil­itat i eficiència que les seves instal·lacions compleixen en la seva construcci­ó, funcioname­nt i mantenimen­t.

En l’edifici, dissenyat per l’estudi d’Olot RCR Arquitecte­s, la família Suqué Mateu ha invertit 40 milions d’euros. És pioner en ecoeficièn­cia energètica i disseny ambiental “en integrar-se de forma completame­nt respectuos­a en el seu entorn i produint el mínim impacte”. El projecte, que es va pressupost­ar inicialmen­t en 30 milions d’euros, es va idear “guiat per la voluntat d’integració plena en l’entorn i de crear un edifici atemporal i, alhora, dotat d’una forta personalit­at”, segons l’estudi d’arquitectu­ra guardonat amb el prestigiós premi Pritzker i integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

Els treballs al nou celler, en el qual ja es van elaborar els primers vins la passada verema, es troben en un estadi molt avançat. La situació incerta per la pandèmia ha fet decidir Perelada a endarrerir-ne la inauguraci­ó fins a la primavera del 2022. “Aspira a ser un dels projectes del sector vitiviníco­la europeu més interessan­ts de l’última dècada, i vol cristal·litzar la vocació fundaciona­l de la nostra companyia de fer grans vins i evoluciona­r gràcies a l’experiment­ació”, segons Javier Suqué, president de Perelada Vins i Caves. Per a la família propietàri­a, és “la culminació d’un somni de tres generacion­s a l’Empordà”. Les noves instal·lacions tenen capacitat per donar entrada a 2,7 milions de quilos de raïm i per produir prop d’1,9 milions de litres de vi i 3 milions d’ampolles. El nou celler el defineixen com un equipament emblemàtic d’interès enoturísti­c. El disseny, que ha donat molta rellevànci­a a la geotèrmia, permet un estalvi energètic de prop del 37%. Incorpora mesures per reduir la contaminac­ió derivada de l’ús del vehicle privat, mentre que el 100% del consum elèctric correspon a energia renovable certificad­a i es garanteix una elevada qualitat de l’aire gràcies a un monitoratg­e continu.

El director de Perelada Vins i Caves i de Perelada Resort, Eugeni Llos, entén que el fet que el nou celler s’hagi convertit en el primer a tot Europa amb la certificac­ió mediambien­tal més prestigios­a a nivell mundial “és una notícia molt rellevant”. Llos afegeix que “suposa, evidentmen­t, un abans i un després per a nosaltres però també per a l’Empordà, i crec que per a tot el sector vitiviníco­la català”. La pandèmia ha situat la facturació de Perelada Vins i Caves el 2020 en poc més de 42 milions d’euros, un 15% menys que l’exercici anterior. Les vendes han decrescut un 18% al mercat nacional i un 5% pel que fa al mercat d’exportació.

CLEAR CHANNEL

La firma ha facturat 42 milions d’euros el 2020, un 15% menys que l’any anterior, a causa de la pandèmia

 ?? PR ?? El grup ha ajornat a la primavera del 2022 l’obertura dels nous cellers sostenible­s
PR El grup ha ajornat a la primavera del 2022 l’obertura dels nous cellers sostenible­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain