La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La història es repeteix perquè en grup actuem com xais”

-

La història és un cicle que es repeteix o la fletxa del progrés? La història no es repeteix, però rima perquè segueix patrons previsible­s que es manifesten de manera imprevisib­le. És cíclica només en part... En quina part?

La història no és només la successió dels fets dels grans homes, sinó també la repetició de les reaccions de les masses. Cada persona és única, però les masses sempre han actuat de la mateixa manera previsible.

Aleshores, la història només és el conjunt de falsedats que més gent es creu?

Els grans homes de la història són els que van pagar millor els seus historiado­rs i si continuen sent grans és perquè encara són útils a qui els paga avui. I com que canvien els que paguen, també canvia el relat.

Com?

Colom avui va passant de ser heroi a genocida. Depèn de qui ho explica i del que vulgui demostrar qui encarrega i paga el relat.

I així les històries de la història acaben emancipant-se dels fets?

I per això és incomplet l’enfocament anglosaxó d’invertir milions a demostrar fets que, a la fi, són molt menys importants que els relats sobre ells.

Qui va decidir el genocidi: Hitler o la gran recessió alemanya?

Aquest és el xoc apassionan­t del relat marxista i l’anglosaxó clàssic. La pregunta és si Napoleó va canviar el món perquè era ell o, com diu Marx, perquè les condicions socials després de la Revolució el van canviar.

Vostè què hi diu?

Jo només pregunto: les mateixes condicions socials que fan possible Napoleó haurien fet aparèixer un altre Napoleó?

Gran pregunta.

Hitler va ser un Satanàs irrepetibl­e o el producte de condicions demoníaque­s repetibles?

Aquesta és més inquietant encara.

O potser determinad­es condicions socials fan possible que la dinàmica diabòlica de les masses acabi en tragèdies com l’Holocaust?

...?

La meva feina de divulgador de la història és fer preguntes inquietant­s: les mateixes condicions en un altre país que no fos Alemanya haurien causat els mateixos efectes?

Hi hauria hagut Hitler sense els Panzer? La tecnologia, i més la tecnologia bèl·lica, explica

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain