La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ofensiva dels EUA cap a la Xina davant la cita avui a Alaska

- SEÜL

Reuters i Efe

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, de visita ahir a Corea del Sud, va acusar la Xina d’utilitzar la “coerció i l’agressió” amb Taiwan i Hong Kong, i Corea del Nord, d’“abusos sistemàtic­s i generals” sobre la seva pròpia població.

Blinken, que va visitar Corea del Sud i el Japó acompanyat del secretari de Defensa, Lloyd Austin, va pressionar obertament les autoritats de Seül perquè secundin la política de Washington cap a Pequín. Aquest viatge a Àsia és el primer d’alt nivell que realitza l’Administra­ció Biden. Una de les prioritats és posar límit a les vindicacio­ns territoria­ls de Pequín al mar de la Xina, que són contestade­s pel Japó i altres veïns asiàtics. Així, el Japó ha estret lligams amb els Estats Units però per a Corea del Sud resulta més difícil fer-ho, ja que la Xina és el seu gran soci econòmic i a més aliat de Corea del Nord.

Blinken va afirmar que Xina utilitza la “coerció i l’agressió” per “erosionar sistemàtic­ament l’autonomia de Hong Kong i soscavar la democràcia a Taiwan, cometre abusos sobre els drets humans a Xinjiang i el Tibet”, i reclamar territoris al mar del Sud de la Xina “que violen la llei internacio­nal”.

La reunió anterior dels secretaris dels Estats Units amb les autoritats japoneses a Tòquio va acabar amb un comunicat conjunt que Pequín va qualificar d’“atac maliciós” i “grollera interferèn­cia en els afers interns de la Xina”. La Xina va protestar ahir, a més, per les últimes sancions dels Estats Units a 24 dels seus funcionari­s a compte de la reforma electoral a Hong Kong, que van ser anunciades a menys de 48 hores de la primera reunió de l’era Biden amb Pequín.

En suma, aquest és l’ambient previ a la cimera Estats UnitsXina que s’ha de celebrar avui a Alaska.

 ?? STR / AFP ?? Uns activistes proven una mena de gran tirador subjecte a un pal, ahir a Rangun
STR / AFP Uns activistes proven una mena de gran tirador subjecte a un pal, ahir a Rangun

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain