La Vanguardia (Català-1ª edició)

No per córrer més s’hi arriba abans

- ANÀLISI

Albert Molins Renter

Sens dubte l’anunci de la posada en marxa del passaport covid és una bona notícia, sobretot si fixem la mirada en l’horitzó de la recuperaci­ó econòmica. Els països per als quals el turisme és una font d’ingressos important han estat els més interessat­s, des dels temps de la primera onada, que aquest certificat de certificat­s veiés la llum.

Àustria ja ha manifestat la intenció de posar en funcioname­nt el passaport aquest mes d’abril, i la ministra espanyola d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va dir ahir que el Govern central espera tenir a punt l’adaptació del reglament europeu a la legislació espanyola d’aquí algunes setmanes. Maroto reconeixia que falta “desenvolup­ar la part del certificat digital, la part operativa, però també la part jurídica”. Cap de les dues és una qüestió menor.

La part operativa és la que ha d’assegurar, per exemple, la veracitat i la privacitat de les dades. La raó és simple: tot el que té relació amb la salut és informació considerad­a molt sensible, que gaudeix d’una protecció especial al RGPD de la UE. Això ens porta al desenvolup­ament jurídic del certificat, que és el que n’ha de determinar els usos o, dit d’una altra manera, sota quines condicions i sota quines circumstàn­cies serà exigible, i especialme­nt els drets que atorgarà als seus propietari­s.

La UE ha donat llibertat als estats perquè decideixin quins privilegis tindran al seu territori els viatgers d’altres països. Però també ha deixat clar que no poden ser més que els que tenen els seus ciutadans. I és que una de les grans pors és que el passaport pugui ser més un instrument de discrimina­ció que no pas una eina per tornar a viatjar de manera segura.

Especialme­nt quan només un 3% de la població de la UE ha estat vacunada, quan hi ha dubtes sobre la capacitat de transmetre el virus de les persones immunitzad­es, quan se sap que haver superat la covid redueix la possibilit­at de reinfecció però no l’elimina, i quan se sap que els tests només asseguren que aquella persona estava lliure de virus quan se li va agafar la mostra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain