La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més controls als aeroports de les Balears davant l’arribada d’alemanys

- NEKANE D. HERMOSO Palma

Els aeroports de les Balears es blindaran a partir de la setmana que ve per evitar que l’arribada de turistes procedents de l’estranger, especialme­nt d’Alemanya, impliqui un augment dels contagis a les illes, on la incidència acumulada a 14 dies està per sota dels 50 casos per cada 100.000 habitants. El Govern de Francina Armegol va anunciar ahir que serà imprescind­ible presentar un PCR o un TMA (un altre test molecular) negatiu per entrar a les illes des d’una altra comunitat autònoma, sigui quina sigui la seva incidència.

Sanitat Exterior ha muntat un dispositiu especial als tres aeroports de les Balears –Mallorca, Menorca i Eivissa– per controlar que tothom que arriba a l’arxipèlag presenta un PCR o un TMA negatiu. Fins ara els controls són aleatoris i les autoritats es donen per satisfetes amb una declaració responsabl­e del viatger en què asseguri que té la prova. A partir de la setmana vinent es farà una doble verificaci­ó per a tots els països considerat­s de risc, cosa que inclou Alemanya.

Els visitants hauran de demostrar que viatgen amb un PCR o un TMA negatiu. Es farà per mitjà de la lectura del codi QR, la qual cosa inclou la declaració responsabl­e, però a més hauran d’ensenyar físicament el resultat de la prova, un fet que fins ara no era necessari.

Tots els passatgers internacio­nals hauran de passar dos controls, el primer amb presa de temperatur­a i examen visual, a més d’omplir el formulari de control sanitari i aportar el PCR o TMA. Els que no aportin aquest document s’hauran de sotmetre a una prova diagnòstic­a. També ho hauran de fer els que presentin símptomes compatible­s amb la malaltia, que passaran un control secundari amb un examen mèdic. Si la prova dona resultat positiu el passatger quedarà aïllat en un dels hotels pont.

Des que es va aixecar el veto per volar a les Balears, divendres de la setmana passada, les companyies aèries alemanyes han començat a programar vols amb les Illes. TUI, que no volava des de l’octubre, ha avançat tota la seva programaci­ó a diumenge. Eurowings ha anunciat 300 connexions més. Es preveu que les connexions entre Mallorca i Alemanya passin de 7 a 50 al dia.

El compliment de les normes implica, entre altres coses, que els turistes que arribin no podran compartir habitació d’hotel llevat que siguin convivents, un control que recaurà sobre els propietari­s dels hotels, a qui ja se’ls ha avisat que s’exposen a multes si no exigeixen el compliment d’aquestes restriccio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain