La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer trasplanta­ment renal infantil de donant incompatib­le a Espanya

Una nena de 8 anys rep el ronyó d’un home adult de diferent grup sanguini

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

“La Candela està fantàstica, plena d’energia i vitalitat; està com un moto”. L’Alberto, el pare de la Candela, de 8 anys, no pot evitar plorar. La nena ha estat sotmesa amb èxit al primer trasplanta­ment pediàtric creuat de ronyó entre persones de grup sanguini incompatib­le que s’ha fet a Espanya.

La intervenci­ó, extraordin­àriament complexa, va ser signada el desembre del 2020, en plena pandèmia, per més d’una vintena d’especialis­tes, i va involucrar nombrosos serveis dels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona. Segons Antoni Castells, director mèdic del Clínic, suposa “una fita científica, tecnològic­a i humana extraordin­ària” que obre la porta a millorar el programa de donants, tant en nens com en adults.

A la Candela, veïna d’Esplugues de Llobregat, se li va diagnostic­ar amb 20 mesos una síndrome nefròtica d’origen genètic que li va provocar una insuficièn­cia renal progressiv­a. Amb 4 anys va rebre un primer trasplanta­ment, però va fracassar i els cirurgians van haver d’extreure l’òrgan al cap de 24 hores. A conseqüènc­ia del rebuig la nena va generar tanta quantitat d’anticossos que es va fer pràcticame­nt impossible trobar un ronyó immunològi­cament compatible. “Esperàvem un ronyó, però estadístic­ament sabíem que, tret d’un miracle, no ens arribaria, per la gran quantitat d’anticossos que va fer”, va explicar Yolanda Calzada, nefròloga de Sant Joan de Déu.

Així, la Candela va rebre diàlisi durant els quatre anys següents. Al principi, tres vegades cada setmana; des del 2019, visita diària a l’hospital per rebre tractament. “La nena ens feia feredat cada vegada que sentíem la seva història i vèiem que les possibilit­ats de trobar-li un ronyó eren gairebé inexistent­s”, va revelar Calzada.

Com a última solució, la Candela va ser inclosa en el programa de trasplanta­ment renal creuat de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments (ONT). Aquest sistema ofereix a les persones que necessiten un òrgan i que disposen d’un possible donant incompatib­le (els seus pares, en el cas de la nena) la possibilit­at d’intercanvi­ar-lo amb una altra parella en la mateixa situació. Finalment l’algoritme que controla el programa va trobar l’agulla al paller.

Un donant a Sevilla disposava d’un ronyó immunològi­cament compatible amb les necessitat­s de la Candela. El problema, d’una banda, era que l’òrgan corresponi­a a un home adult, i de l’altra, la incompatib­ilitat sanguínia entre el donant i la receptora. A causa del risc de rebuig, aquests trasplanta­ments de donant viu es desestimav­en fins no fa gaire. Però la medicina avança, i des del 2011 s’han practicat a Espanya 255 trasplanta­ments entre grups sanguinis incompatib­les, indica la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil. És un tractament possible gràcies a l’administra­ció de fàrmacs immunosupr­essors i a un procés de depuració d’anticossos perquè no reaccionin contra la sang del donant.

Malgrat els avenços, tots aquests trasplanta­ts són pacients adults. L’únic precedent semblant al de la Candela va ser el trasplanta­ment no creuat d’una noia de 16 anys que va rebre un ronyó d’un donant de diferent grup sanguini a l’hospital La Paz, a Madrid.

El ronyó del donant de Sevilla va ser extret a l’hospital Virgen del Rocío i transporta­t a Barcelona amb un vol especial. Prèviament a la intervenci­ó, la Candela va ser sotmesa al tractament immunodepr­essor, que comporta un augment de riscos oncològics i d’infecció. Al quiròfan, adaptar l’òrgan d’un adult al cos d’una nena va requerir solucions excepciona­ls.

Durant el postoperat­ori “hi va haver moments de crisi”, revela Ignacio Revuelta, consultor de la unitat de Trasplanta­ment Renal del Clínic. “Una hemorràgia interna va fer que s’hagués de tornar a intervenir per reajustar la coagulació. Ens va tenir amb l’ai al cor durant uns dies”.

Tres mesos després la Candela fa vida pràcticame­nt normal. Encara no va a l’escola pels riscos de la pandèmia en el seu sistema immune,

Vint especialis­tes del Clínic i de Sant Joan de Déu van participar en una intervenci­ó pionera

El pare de la Candela, la pacient, elogia la sanitat pública: “Per a això serveixen els impostos”

però segons el seu pare la vida de la família ha canviat profundame­nt. “Ara que s’ha posat molt de moda anar-se’n a Andorra per no pagar impostos, he de dir que gràcies a aquests impostos i a aquesta solidarita­t aconseguim coses com aquesta”, va reflexiona­r ahir l’Alberto, entre llàgrimes d’emoció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain