La Vanguardia (Català-1ª edició)

Patronal i sindicats topen pel desmantell­ament de la reforma laboral

La CEOE s’oposa a negociar primer la ultraactiv­itat i les subcontrac­tes

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Primera reunió, primer desacord. Després del parèntesi d’un any forçat per l’esclat de la pandèmia, Govern central i agents socials s’enfronten des d’ahir a un repte important: dur a terme el tantes vegades anunciat desmantell­ament de la reforma laboral del 2012 i implantar canvis regulatori­s per combatre la temporalit­at i la precarieta­t que perjudica el mercat laboral, promesos a Brussel·les. L’equip de Yolanda Díaz, amb el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, al capdavant, va acollir la primera reunió per fixar els temes a debatre i el calendari amb els representa­nts de la CEOE, Cepyme, CC.OO. i la UGT. Una trobada de més de quatre hores que va posar de manifest la falta d’acord sobre quins elements s’han de negociar primer a la taula per a la modernitza­ció del mercat laboral, si bé fonts del diàleg social asseguren que finalment començaran amb els aspectes de la contrarefo­rma que s’havien estat negociant fins al març del 2020.

Els sindicats van defensar encetar la negociació amb el que el Govern central defineix com els “aspectes més lesius” de la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy –qüestions discutides durant mesos abans de març de l’any passat–. La patronal s’hi va oposar, perquè troba necessari prioritzar altres qüestions com la garantia juvenil o les polítiques actives d’ocupació, van explicar ahir a la nit altres fonts coneixedor­es de la reunió. Els empresaris, que no han amagat el seu rebuig a abordar una contrarefo­rma que els limita la capacitat d’actuació en la negociació col·lectiva, van avisar directamen­t que no volien tractar-la.

Tant CC.OO. com la UGT han fet bandera de tombar la reforma laboral, almenys punts ja negociats fa temps amb Govern i patronal, com flexibilit­zar la ultraactiv­itat dels convenis quan s’estan negociant, posar fi a la primacia del conveni d’empresa o limitar contractes i subcontrac­tes. La urgència d’emprendre la contrarefo­rma va empènyer els representa­nts dels treballado­rs a dur a terme recentment un parell de jornades de protestes. Els sindicats estan convençuts que, en cas de no dur-se a terme aquests canvis, l’actual legislació contribuir­à un altre cop a fomentar les devaluacio­ns salarials quan l’economia comenci a recuperar-se.

Per la seva part, fonts de l’organitzac­ió que presideix Antonio Garamendi van assenyalar que havien insistit a la taula de negociació que “no és el moment d’abordar la reforma laboral que es planteja, sinó d’avançar en las polítiques actvies o la reducció de la dualitat del mercat laboral, com ens indiquen des de la UE”.

En tot cas, el Ministeri de Treball va voler accentuar ahir a la nit “el clima constructi­u” que segons la seva opinió va presidir la reunió amb els agents socials.

La negociació represa ahir és també un camp de batalla on amb tota probabilit­at es farà patent com la visió de la ministra de Treball, Yolanda Díaz –a punt d’assumir la vicepresid­ència tercera i de ser investida nova líder de Podem en l’Executiu– topa amb l’ala socialista, encapçalad­a per la vicepresid­enta Nadia Calviño. La responsabl­e de l’àrea econòmica és partidària de passar de puntetes sobre la contrarefo­rma laboral i centrar els esforços en mesures estructura­ls com la simplifica­ció dels contractes o la modernitza­ció de les polítiques actives d’ocupació.

NOVA TAULA La primera reunió dura més de quatre hores; la pròxima està convocada per al 30

AGENDA DIFERENT Pels empresaris, la prioritat són altres canvis promesos a Brussel·les

 ??  ?? La ministra Díaz, amb Gerardo Cuerva (Cepyme), Antonio Garamendi (CEOE), Unai Sordo (CC.OO.) i Pepe Álvarez (UGT), l’any passat
La ministra Díaz, amb Gerardo Cuerva (Cepyme), Antonio Garamendi (CEOE), Unai Sordo (CC.OO.) i Pepe Álvarez (UGT), l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain