La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez fixa l’objectiu electoral a sumar vots d’un centre “orfe”

- JUAN CARLOS MERINO

Pedro Sánchez salta avui a l’arena electoral del 4-M amb l’objectiu que el seu candidat, l’exministre Ángel Gabilondo, ampliï la seva victòria a les urnes madrilenye­s del 2019 gràcies al votant de centre que està “orfe” després de la pràctica desintegra­ció de Ciutadans i l’“escorament a la ultradreta” que al PSOE atribueixe­n a Isabel Díaz Ayuso. El president del Govern presenta dissabte des de Ferraz la campanya “President Gabilondo”, en què s’implicarà molt activament, amb els estrategs de la Moncloa i la direcció del PSOE, per poder recuperar el tron de la Puerta del Sol, en mans del PP des de ja fa la barbaritat de 26 anys. L’aposta de Sánchez és màxima a la Comunitat de Madrid, a curt i a mitjà termini, i encara no va destapar totes les cartes per aconseguir la joia de la corona territoria­l.

Al Govern adverteixe­n que Gabilondo “s’aïllarà de la polaritzac­ió” que en aquesta cita amb les urnes agitaran tant Ayuso, que veuen “més preocupada” per l’emergència de Vox, com el líder de Podem, Pablo Iglesias. I amb Ciutadans

“desaparegu­t”, segons adverteixe­n al PSOE, Gabilondo disposa d’un ampli terreny de joc al centre polític per remarcar el seu perfil moderat i presidenci­al.

Dirigents socialiste­s adverteixe­n que, encara que Ayuso guanyi les eleccions, aquesta vegada podria perdre la majoria absoluta. “Al bloc de la dreta li pot passar ara el que altres vegades li va passar al bloc de l’esquerra”, adverteixe­n. El 2015, recorden, Gabilondo no va aconseguir la majoria absoluta per un escó, atès que el candidat d’Esquerra Unida, Luis García Montero, va sumar 132.000 vots però no va aconseguir escó, i va governar Cristina Cifuentes. El 2019, Gabilondo va guanyar les eleccions, però l’auge de Ciutadans i la irrupció de Vox va permetre governar Isabel Díaz Ayuso. Ara pensen que, si Iglesias supera el llindar del 5% del vot, Gabilondo podria sumar una majoria absoluta també amb Més Madrid. En canvi, consideren que si Ciutadans no supera aquell llistó del 5% i es queda sense representa­ció parlamentà­ria, Ayuso podria perdre la majoria absoluta que només podria completar amb Vox. Així doncs, com diuen al PSOE, “hi ha partit”.

En l’acte d’avui, Sánchez presentarà un primer espot electoral i un eslògan “molt potent”. “Un nou Gabilondo”, asseguren.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Sánchez i Gabilondo en un míting electoral
DANI DUCH / ARXIU Sánchez i Gabilondo en un míting electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain