La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona recupera un tresor ocult

La Sagrada Família estrena l’orgue Cavaillé-Coll donat per unes religioses i que fa companyia a la tomba de Gaudí

- MARICEL CHAVARRÍA

AAntoni Gaudí li ha merescut la pena esperar gairebé un segle per gaudir al costat de la seva tomba, a la cripta de la Sagrada Família, d’un instrument musical a l’altura estètica, espiritual i artística de l’espai arquitectò­nic que ell mateix va crear. Corria el 1895 quan l’arquitecte va finalitzar la cripta de la basílica que el faria mundialmen­t famós i que es convertiri­a en la més mediàtica d’Occident. I just l’any següent, l’insigne fabricant d’orgues francès (de mare catalana) Aristide CavailléCo­ll, gran renovador de l’instrument al segle XIX, que va acabar convertint en una gran màquina amb quatre o cinc teclats accionats per dues mans humanes, rebia des de Barcelona l’encàrrec de construir-ne un.

Pocs sabien que la Congregaci­ó de les Religioses del Sagrat Cor disposava d’aquest Cavaillé-Coll a la seva església del carrer Diputació de Barcelona, just on pel que sembla hi va haver abans una fàbrica on Gaudí havia treballat. I quan fa un parell d’anys, el 2019, van decidir donar-lo a la Sagrada Família gairebé li causen una síndrome de Stendhal a l’organista de la basílica, Juan de la Rubia, conscient que es tractava de l’equivalent a un Stradivari­us.

“Obrir la tapa i veure la inscripció de Cavaillé-Coll és un luxe per a un organista, significa un so determinat, unes caracterís­tiques tècniques... Com les de l’orgue de Saint Sulplice o de Notre-Dame de París”, indica. “En termes de patrimoni, els orgues tenen un valor descomunal, com es va poder comprovar amb l’incendi de la catedral parisenca. A Espanya hi ha més exemplars de Cavaillé-Coll en esglésies del País Basc, que a més conserven l’original intacte. Però aquest és l’únic que existeix a Catalunya”.

L’instrument va tenir molta sort quan en l’esclat de la Guerra Civil el convent va patir el saqueig i destrucció del mobiliari. L’orgue va sobreviure. Excepte els tubs, ja que el metall era molt buscat per a armament. Des d’aleshores no li havien fet cap altra posta a punt. Així que la

Sagrada Família va començar fa any i mig una campanya de recaptació –“apadrina un tub”– per restaurar aquesta joia artística.

L’orguener Albert Blancafort va assumir la tasca al taller Blancafort Orgueners de Montserrat, fent servir sempre materials nobles: caixa de fusta de roure, tubs d’estany i elements de la mecànica de llautó. La reforma ha suposat quatre mil hores de feina desmuntant i restaurant cada una de les seves peces. “Cada orgue és una peça feta a mida, una obra d’art com pot ser-ho una escultura o una bona pintura

–diu–, que a més no és estàtica ja que l’organista la fa sonar”.

Quan ara, ja restaurat, ha estat finalment instal·lat a la capella de la cripta, al lloc on abans de la guerra n’hi havia hagut un altre, s’ha fet evident que aquest orgue amb moble d’estil neogòtic encaixa a la perfecció amb l’arquitectu­ra coetània de la cripta, no només per mida (5,4 metres d’altura per 3,1 d’amplada i 3 de profundita­t) sinó per estètica i sonoritat, indicava ahir mossèn Josep Maria Turull, rector de la basílica i la parròquia de la Sagrada Família. “Ha acabat aquí de manera providenci­al perquè la gent de tot el món pugui gaudir-lo”, deia. Ahir al vespre el bisbe Sergi Gordo en va presidir la solemne benedicció.

Respecte al seu so, cal tenir en compte que se li han afegit registres a la part posterior, de manera que ja en disposa de tretze, amb 639 tubs distribuït­s en dos teclats i un pedal.

És una peça única del patrimoni català, coetània de l’arquitecte i que encaixa de manera providenci­al a la cripta

Juan de la Rubia parla d’una bellíssima sonoritat romàntica, rodona, amb cos. “Un so perfecte per a l’acompanyam­ent litúrgic i per a concerts”.

En aquest sentit, la basílica preveu donar-li un triple ús: el litúrgic, el cultural (amb concerts en solitari o acompanyat per formacions de cambra) i el pedagògic, ja que el posarà a disposició dels estudiants de l’Esmuc. “Aquest instrument és un segon professor, et guia, et porta i t’ensenya”, explica De la Rubia.

“Som davant un nou renéixer d’aquest orgue per a la ciutat i per al món”, concloïa mossèn Turull, que va indicar que de moment les donacions només han cobert la meitat dels 178.000 euros del pressupost per a la seva restauraci­ó –una inversió de futur”–, per això la campanya prosseguei­x.

El geni de Gaudí té a la vora l’obra d’un altre geni. Quin millor homenatge a l’arquitecte.

Quan el món era presencial, m’entretenia amb tot allò que envoltava l’acte que estigués cobrint. Em fixava en el públic de les presentaci­ons (que la darrera dècada ja no era exactament el mateix, des que deixaren d’oferir una copa de cava al final), o en les portades dels llibres, il·lustrades amb imatges de dones gairebé en un 90% (ho dic a bell ull). De moment, tenc un seient assignat a la Laie, a La Calders, a la Documenta, a La Central de Mallorca. A l’Altaïr m’assec a l’escala. D’aquell racó que hi ha al fons, una mica apartat, en dic la butaca de cronista, perquè és el lloc més còmode des del qual observar el que passa.

La deriva cap a la virtualita­t despulla les coses de context i dimarts em deixa a la cadira ergonòmica, davant l’escriptori. L’espai no és còmode, sinó que empereseix, que és diferent. Només pots centrar-te en el que et mostra la pantalla, i això estarà més o menys controlat per qui hi hagi a l’altra banda. Ho saben bé l’assagista i realitzado­ra Ingrid Guardiola, i la filòloga i catedràtic­a Marta Segarra, que han reflexiona­t sobre el tema (i sobre la malaltia, i sobre l’amor, i sobre les xarxes socials, i sobre allò públic) a Fils. Cartes sobre el confinamen­t, la vigilància i l’anormalita­t.

Varen començar a escriure’s a finals del 2019, quan la paraula coronaviru­s quedava lluny. I acabaren de fer-ho a la primera fase de la desescalad­a, abans del que llavors s’anomenà “nova normalitat”. Ara tot allò ens queda més lluny encara, malgrat que fos posterior. En part és perquè el temps ha esdevingut amorf, està en suspensió, és un temps que no acaba de passar, de promeses incomplert­es, diu Guardiola a través del Zoom de La Central durant la presentaci­ó del llibre, publicat per Arcàdia.

La regularita­t de la seva correspond­ència permetia les autores endreçar el que estava passant. Era una manera de comunicar-se i de notar que alguna cosa tenia sentit en aquella intempèrie que vivíem. Però, a més, els servia per substituir els cicles naturals que fins ara marcaven el nostre calendari, i que amb la crisi climàtica cada cop serveixen menys de referència també fora de casa, perquè les estacions es difuminen. Guardiola adverteix: l’espai virtual triomfarà quan el natural desaparegu­i i el temps no tingui esdevenir, “i en la mesura que desconnect­em amb la naturalesa, naturalitz­arem el que hi ha d’extraordin­ari en la situació actual”.

Canvi de pantalla. Clic. Ara soc a la presentaci­ó de Les gratituds, de Delphine de Vigan, al YouTube de Bibliotequ­es de Barcelona. Recordo que quan l’autora va parlar de Les lleialtats a l’Institut Français, Pablo Martín Sánchez em va comentar que estava traduint aquesta novel·la. Les dues a Edicions 62 i

Anagrama formen part d’un tríptic al voltant dels vincles que l’autora tanca amb Les enfants sont rois, recentment publicada a França, de camí a ser un èxit; com tota la resta. L’efecte que ella té entre els fans és tan impactant que algú li ha arribat a confessar a Martín Sánchez que quan va acabar Les gratituds li vingueren ganes d’abraçar el llibre. Un altre es va tirar a terra després de llegir Les heures souterrain­es, respon De Vigan.

Mentrestan­t, al xat que hi ha al costat de la xerrada en temps real (o virtual, o el que sigui, però simultània­ment), els participan­ts comenten i comparteix­en preferènci­es. Per exemple: “La meva novel·la preferida és Res no s’oposa a la nit. I una altra contesta: “La meva també, et fa sentir moltíssim, hi ha pocs llibres que m’hagin tocat dins tant!”. I una altra: “Pel que dieu, aquesta autora es convertirà en una de les meves imprescind­ibles; la meva mare va morir d’alzheimer ara fa 15 anys. Crec que no és casualitat que aparegui a la meva vida aquest llibre”.

En les novel·les d’aquest tríptic, De Vigan explora el que ella anomena una etapa minimalist­a. Elabora la sobrietat i simplicita­t en textos de format breu, conscient que es pot dir molt amb molt poc. Un estil, aquest, propi de la britànica Angela Readman, de prosa tan sintètica i punyent que per a Esther Tallada no va ser fàcil traduir alguna imatge dels contes recollits a No ho proveu a casa. Per exemple, una abraçada que és com esprémer un tub de dentífric per fer sortir la mica que hi queda, o un verb que condensa el gest de tancar la cortina darrere la qual has estat espiant. Traductora també de Faulkner –que escriu frases d’una pàgina–, aquí va haver de calcular i mesurar cada paraula. Ho explica a la Byron, on m’assec per segon cop en la que pretenc que sigui la meva butaca de cronista (el truc és freqüentar-la fins que la fas teva).

Després d’una introducci­ó de Matilda Martínez, editora de Godall, l’escriptora i traductora Tina Vallès admet que Readman és, juntament amb Kim Ae-ran, l’autora contemporà­nia que més enveja. La va descobrir a través de Tallada, que li proposà el relat Conceptual per a El traduït de la revista digital Paper de Vidre. “Si llegeixes la primera pàgina d’aquest llibre, te l’emportes; i si el deixes és perquè no tens quartos”, comenta Vallès. No porto diners a sobre, però targeta sí. I quan arribo a casa, el devoro a la butaca de lectura.

Un lector de Delphine de Vigan, en acabar, va tenir ganes d’abraçar el llibre; un altre es va tirar a terra després de llegir-lo

JUSTO BARRANCO

Dades dures, molt dures, després d’un any de pandèmia. El sector teatral barceloní va perdre durant el 2020 36 milions d’euros en ingressos a causa dels llargs tancaments de les sales pel coronaviru­s i del menor aforament permès quan per fi van poder obrir. I en els menys de tres mesos de 2021 n’han perdut 14 més. En total, ni més ni menys que 50 milions d’euros d’ingressos evaporats en un any i gairebé dos milions d’espectador­s menys. Unes dades devastador­es per al món teatral, que va exigir ahir a les administra­cions a l’acte de presentaci­ó de la Setmana Mundial del Teatre que “com a sector essencial se’ns protegeixi, se’ns impulsi i se’ns col·loqui també al centre del debat de la recuperaci­ó del pols de la societat”.

“L’afectació ha estat greu, profunda i duríssima”, va afegir Isabel Vidal, presidenta d’Adetca, l’associació d’empreses del sector, davant la consellera Àngels Ponsa; el responsabl­e de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles García Cañizares, i el regidor d’Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, que van anar a la sala Barts del Paral·lel per a la presentaci­ó dels múltiples descomptes i dels actes virtuals i presencial­s que se celebraran des de demà i fins al dia 28 per la festivitat teatral.

“Les xifres són il·lustrative­s del desastre: el 2020 es van muntar 487 espectacle­s menys que l’any anterior, es van perdre més de 6.200 funcions, gairebé 1,4 milions d’espectador­s no van poder anar al teatre i la pèrdua econòmica va ser de 36 milions d’euros només a Barcelona. Alhora hem assistit a una caiguda dels ingressos i contractac­ions a tot Catalunya per sobre d’un 60%. Unes dades no comparable­s a res. I, si mirem el 2021, en què estem oberts al 50% de l’aforament, i el comparem amb el mateix període del 2020, encara obert al 100%, són 437.000 espectador­s menys i 14,5 milions d’euros de pèrdues. No anem gens bé”, va insistir Vidal.

Però va recordar que, malgrat aquestes dades, el sector creu que és importantí­ssim que els teatres continuïn oberts per poder accelerar la recuperaci­ó “intentant no morir en l’intent”. “No deixarem de celebrar ni un dels nostres èxits”, va advertir, i va afirmar que, per sort, “el teatre ha tornat a erigir-se en una activitat humana irrenuncia­ble”. En aquest sentit, va remarcar que “des del tancament inicial, al març, els teatres hem passat a ser vistos com a activitats no només segures, sinó necessàrie­s”, i que haver continuat oberts mentre altres països tancaven “ens ha convertit en referència mundial”.

Finalment, Vidal va destacar que la pandèmia ha aguditzat el desequilib­ri provocat per l’infrafinan­çament estructura­l que pateixen: “El resultat del 2020 és molt greu i manté el sector a la corda fluixa mal protegit per una xarxa molt prima d’ERTO i ajuts econòmics. No és possible la recuperaci­ó sense una revisió profunda i autocrític­a del model escènic del país. El sector ha de liderar la recuperaci­ó amb l’ajuda imprescind­ible de les administra­cions, que primer han d’actuar com a substitut del mercat, i després, col·laborar per afrontar projectes estratègic­s de país. Continuem necessitan­t ajuda: afrontem una etapa de recuperaci­ó dura, i hem de poder retallar el temps de recuperaci­ó”.

La Setmana Mundial del Teatre oferirà aquest any des de documental­s fins a titelles, performanc­es, xerrades o les lectures dels tradiciona­ls manifestos. Els actes es poden consultar al web TothomalTe­atre.cat, en què també es poden trobar els descomptes que el sector ofereix per la seva gran celebració, rebaixes en línia a les entrades que van del 10% al 50% del preu.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Juan de la Rubia a la presentaci­ó de l’orgue restaurat Cavaillé-Coll a la cripta de la Sagrada Família
ÀLEX GARCIA Juan de la Rubia a la presentaci­ó de l’orgue restaurat Cavaillé-Coll a la cripta de la Sagrada Família
 ?? LV LV LLUCIA RAMIS ?? A dalt a l’esquerra, la francesa Delphine de Vigan, autora de
Les gratituds, que va participar en una xerrada de Bibliotequ­es de Barcelona.
Ingrid Guardiola (a dalt, dreta) va parlar amb Marta Segarra sobre el llibre de totes dues, Fils. Cartes sobre el confinamen­t, la vigilància i l’anormalita­t
Matilda Martínez, editora de Godall, la traductora Esther Tallada i l’escriptora Tina Vallès, a la presentaci­ó de No ho proveu a casa d’Angela Readman
LV LV LLUCIA RAMIS A dalt a l’esquerra, la francesa Delphine de Vigan, autora de Les gratituds, que va participar en una xerrada de Bibliotequ­es de Barcelona. Ingrid Guardiola (a dalt, dreta) va parlar amb Marta Segarra sobre el llibre de totes dues, Fils. Cartes sobre el confinamen­t, la vigilància i l’anormalita­t Matilda Martínez, editora de Godall, la traductora Esther Tallada i l’escriptora Tina Vallès, a la presentaci­ó de No ho proveu a casa d’Angela Readman
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain