La Vanguardia (Català-1ª edició)

El dolç 15è aniversari de Twitter

Lluny de desaparèix­er, la xarxa social consolida la seva posició com a canal que mesura el pols de l’actualitat

- BLANCA GISPERT

Cada segon que passa, 9.400 tuits apareixen publicats a la xarxa, cada minut que avança la xifra es desborda a 564.000 i això vol dir que cada dia es registren a internet més de 800 milions d’aquest missatge particular. Quinze anys després del seu naixement, i molt lluny de desaparèix­er, Twitter s’ha alçat com l’eina clau per seguir el pols de l’actualitat.

Arreu del món té 192 milions d’usuaris actius al dia, principalm­ent als Estats Units, el Japó, l’Índia, el Regne Unit i el Brasil. Però també a Espanya, el país número 12 amb més implantaci­ó al món i una audiència potencial de 7,5 milions d’usuaris (el 63% dels quals són homes i el 37% dones). “El 2020 va ser un any extraordin­ari. Estem orgullosos de servir a la conversa pública, especialme­nt en aquests temps sense precedents”, va celebrar Jack Dorsey, el fundador i conseller delegat en la presentaci­ó de resultats el febrer passat. Deixant de banda les qüestions ètiques, que l’han portat fins a l’ull de l’huracà (acusat de ser l’altaveu de discursos de l’odi i també de vetar els comptes de polítics com Donald Trump), l’empresa nord-americana va presentar uns resultats satisfacto­ris. La firma va ingressar 3.720 milions de dòlars, un 7% més que l’any anterior, i va registrar pèrdues per valor de 1.140 milions de dòlars a causa de la caiguda dràstica de la publicitat que va patir en els primers mesos de la pandèmia. Tot i això, va tancar en positiu els resultats de l’últim trimestre de l’any, la qual cosa demostra la recuperaci­ó del seu model de negoci, que es basa en l’emissió d’anuncis i en la venda de dades a tercers. L’acollida en el mercat és bona: la seva acció a 65 dòlars s’acosta gairebé a màxims històrics. Però no sempre ha estat així. Fent la vista enrere, va tenir modestos comportame­nts en borsa principalm­ent perquè li va costar Déu i ajuda trobar un model de negoci. Fins al 2018, va registrar números vermells, fet que li va causar no poques crítiques.

“Des que Twitter va néixer sembla que cada any morirà i tanmateix sempre sobreviu. Aquesta xarxa social ha sabut canviar la manera de comunicar i influir en l’opinió pública més enllà de la política. Ha seduït el públic final i l’empresaria­l, a més d’introduir interessan­ts innovacion­s com vídeos en directe o la més recent, Spaces, que imita Clubhouse”, apunta el consultor Enrique San Juan.

La firma ja té model de negoci, per bé que va tancar el 2020 amb pèrdues a causa de la caiguda de la publicitat

La brillant idea de Jack Dorsey i Noah Glass demà compleix 15 anys. Aquests emprenedor­s van crear el 2006 una comunitat per enviar SMS de no més de 140 caràcters (que el 2018, van ser 280) per dinamitzar les converses al mòbil. La idea va tenir diversos noms, Twiiit, Tich, Stat.us, però finalment van elegir Twttr, perquè el so imitava el piulet d’un ocell i el soroll que volien que fes la xarxa. “Just setting up my twttr” (només configuran­t el meu Twitter), va dir en el tuit d’estrena Jack Dorsey. Aquest mes, el missatge es venia per 2,5 milions de dòlars en una licitació online amb criptomone­des. A hores d’ara, ningú no dubta que, lluny de desaparèix­er, Twitter és tota una llegenda en el sector digital.

32.627,97 -0,71%

+6,60%

 ?? ANUSHREE FADNAVIS / REUTERS ?? Jack Dorsey és el fundador i director general de Twitter
ANUSHREE FADNAVIS / REUTERS Jack Dorsey és el fundador i director general de Twitter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain