La Vanguardia (Català-1ª edició)

El satèl·lit finançat per la Generalita­t s’enlaira avui a Baikonur

- REDACCIÓ Bacelona

Al cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, està tot a punt per al llançament avui a les 7 del matí del primer dels dos nanosatèl·lits que posarà en òrbita la Generalita­t per millorar la connectivi­tat i donar cobertura a la tecnologia 5G. El coet Soyuz 2 transporta­rà a l’espai aquest primer petit satèl·lit, batejat com Enxaneta.

La Generalita­t duu a terme aquesta missió en col·laboració amb les empreses Open Cosmos i Sateliot, en el marc de l’estratègia NewSpace de Catalunya, que vol impulsar el sector aeroespaci­al i convertir-lo en un àmbit tractor de l’economia. L’objectiu del Govern és que aquest sector generi 1.200 llocs de treball en els propers quatre anys i 280 milions d’euros de facturació.

Sateliot i Open Cosmos són les empreses adjudicatà­ries dels contractes licitats per al disseny, la construcci­ó i el llançament dels dos nanosatèl·lits. Sateliot s’ha adjudicat, per un import de 574.750 euros, la construcci­ó del primer, mentre que Open Cosmos fabricarà el segon per 1,7 milions.

La barcelonin­a Sateliot, liderada per Jaume Sanpera, també fundador d’Eurona Telecom, és una operadora de telecomuni­cacions satel·litària que s’ha fixat l’objectiu de posar en òrbita una constel·lació d’un centenar de nanosatèl·lits que actuïn com a torres de telecomuni­cacions des de l’espai, proporcion­ant la infraestru­ctura necessària allà on les tecnologie­s terrestres no arriben. La britànica Open Cosmos és una companyia espacial que opera missions satel·litàries de principi a final.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Els productes frescos van ser els que més pujades de preu van registrar el 2020
MANÉ ESPINOSA Els productes frescos van ser els que més pujades de preu van registrar el 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain