La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fons d’inversió Aldea Ventures capta 60 milions

El vehicle ha tancat una desena d’operacions el seu primer any

- BLANCA GISPERT

El fons Aldea Ventures ha iniciat la seva activitat inversora a bon ritme. Nou mesos després del seu naixement a Barcelona, ha aconseguit captar al voltant de 60 milions d’euros dels 100 que havia previst i ha tancat una desena d’operacions en fons i start-ups de tot Europa per valor de 13,6 milions d’euros.

Els diners procedeixe­n d’una trentena d’inversors privats –de Barcelona, València i Madrid– i de dues institucio­ns públiques: l’ICO, que ha compromès 25 milions, i l’Ajuntament de Barcelona, que ha destinat 3 milions en el seu programa Barcelona Accelera. La inversió s’ha canalitzat a través d’una gestora de Meridia Capital.

“Estem satisfets amb el ritme de captació. Esperem arribar als 100 milions a finals d’any”, assenyalen els socis fundadors: Gonzalo Rodés, exassessor del banc d’inversió GBS Finance i president d’honor de Barcelona Global; Carlos Trenchs, exdirector de Caixa Capital Risk; Alfonso Bassols, exdirector d’operacions de Nauta Capital; Javier Faus, president de la immobiliàr­ia

Meridia Capital; i Josep Duran, que s’acaba d’incorporar després del seu pas pel Fons Europeu d’Inversions. Mentre Aldea Ventures ha aixecat capital, ha iniciat la seva activitat inversora amb una estratègia pionera a Europa procedent de Silicon Valley.

Aquesta estratègia consisteix a diversific­ar la inversió en dos canals. Un s’adreça a petits fons d’inversió (micro-VC) especialit­zats en sectors i rondes de start-ups de molt fases inicials, i l’altre consisteix en inversions directes en startups de fase avançada. “D’aquesta manera, amb el primer canal, aconseguim tenir accés indirecte a start-ups de sectors i llocs diferents. I amb el segon canal, podem invertir de manera directa en empreses de fase més avançada i validades anteriorme­nt pels micro-VC”.

De moment, Aldea ha entrat en sis microfons amb una aportació de 700.000 a 3 milions d’euros a cada un. Els elegits són Nina Capital, del sector salut a Barcelona; Air Street i Moonfire, de Londres; Helloworld, de Luxemburg; Inventures, de Munic, i Mustard Seed Maze, de Lisboa. La idea és arribar a la vintena de microfons el 2022 i que aquests hagin invertit en 700 start-ups de tot el continent. Pel que fa a la inversió directa, Aldea ha tancat quatre operacions per valor de 3,5 milions d’euros: dues són confidenci­als i les altres dues són Podimo, una firma danesa de podcasts, i Jobantalen­t, una app madrilenya de recerca d’ocupació. “En aquestes inversions, Aldea sempre té un paper d’acompanyan­t, amb inversions de 500.000 a un milió d’euros que completen rondes més importants”.

Amb aquesta innovadora estratègia, Aldea preveu un retorn de 2,5 vegades la inversió en un termini de 10 anys. I, més enllà de les xifres, es vol convertir en un actor clau en la dinamitzac­ió de l’ecosistema emprenedor d’Europa des de Barcelona.

LIDERING

Aldea duu a terme una estratègia híbrida, amb inversions directes i i indirectes en d’altres microfons

 ?? AV ?? Els socis Gonzalo Rodés, Josep Duran, Carlos Trenchs i Alfonso Bassols
AV Els socis Gonzalo Rodés, Josep Duran, Carlos Trenchs i Alfonso Bassols

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain