La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunació i turisme

-

La Comissió Europea espera poder lliurar 350 milions de dosis de vacunes abans del 30 de juny per als vint-i-set països del club comunitari. Ho va afirmar ahir el responsabl­e de les compres col·lectives europees. Això farà possible que per al 14 de juliol s’hagi pogut assolir la immunitat en l’àmbit del continent. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assenyalar, en línia amb aquestes estimacion­s de Brussel·les, que l’objectiu que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va fixar en el seu moment de tenir el 70% de la població vacunada a l’estiu està a l’abast de la mà, ja que a partir de l’abril s’accelerarà molt el ritme d’immunitzac­ió. Aquestes afirmacion­s actuals contrasten amb l’extrema lentitud amb què s’ha dut a terme fins ara el procés de vacunació a la majoria dels països europeus a causa dels problemes de subministr­ament que han sorgit amb la fabricació de les vacunes.

A Espanya amb prou feines està vacunada en l’actualitat una mica més d’un 4% de la població. Arribar fins al 70% a l’estiu requereix, per tant, que les farmacèuti­ques compleixin les noves promeses que han fet i que els sistemes sanitaris de cada país, inclòs l’espanyol, accelerin els seus sistemes logístics.

És fonamental, en qualsevol cas, aconseguir l’objectiu de vacunació del 70% de la població europea no només des del punt de vista sanitari sinó de l’econòmic i social. Suposaria el principi del final de la pandèmia. Però de moment, en bona part dels països europeus els ritmes d’infecció per coronaviru­s s’han tornat a disparar i les autoritats han endurit novament les restriccio­ns a la interacció social, com és el cas d’Alemanya i de la veïna França, que acaba de decretar el tancament perimetral de la capital, París. Aquesta actitud de la majoria de països europeus contrasta amb la d’Espanya, on les restriccio­ns s’han suavitzat durant les últimes setmanes. El resultat és que les infeccions aquí, que s’havien aconseguit contenir, tornen a créixer. Per bé que ho fan

La UE i el Govern espanyol reafirmen que a l’estiu el 70% de la població estarà vacunada

molt moderadame­nt, marquen una tendència molt preocupant.

Espanya és el país europeu que té més necessitat, des del punt de vista econòmic i social, de reduir al mínim l’expansió de la covid, així com de les noves variants, perquè incideix de ple en els principals sectors del sector productiu, com són el turisme, el transport, l’hostaleria i el comerç. En el seu conjunt, suposen més d’un 25% del producte interior brut i donen feina al percentatg­e més elevat de població treballado­ra. Més de 200.000 empreses i de 800.000 treballado­rs estan afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en espera de la recuperaci­ó d’aquests sectors.

Ni Espanya, ni especialme­nt Catalunya, que és la comunitat autònoma líder en turisme, no haurien de córrer més del necessari en la suavitzaci­ó de les restriccio­ns. Cal reduir dràsticame­nt el ritme de contagis per poder donar la imatge de país segur per tal de tornar a reactivar l’economia i el turisme. Estar sanitàriam­ent a punt per al mes de juny és un objectiu d’Estat estratègic.

Si les coses es fan relativame­nt bé, segons la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, Espanya podria rebre aquest any quaranta milions de turistes estrangers, la meitat dels que es van rebre el 2019, que va ser l’any rècord en nombre de visitants i en ingressos. El passaport sanitari europeu, en aquest sentit, serà un instrument fonamental per ajudar a aconseguir aquesta xifra de turistes, sempre que el document pugui ser plenament operatiu aquest mateix estiu. En el marc de les expectativ­es turístique­s, resulta un signe encoratjad­or l’arribada del turisme alemany a les Balears i les Canàries a través de corredors aeris i prèvia exigència de proves PCR negatives.

De cara a la recuperaci­ó del turisme, cal també, com va reconèixer ahir la mateixa Comissió Europea, més coordinaci­ó de la mobilitat i de les mesures de control i de protecció entre els països europeus, així com entre les diferents regions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain