La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, tracte capital

- Alberto Fernández Diaz

Iniciada la XIII legislatur­a al Parlament de Catalunya, és el moment de definir i reclamar una agenda barcelonin­a de govern a la Generalita­t que inclogui les prioritats i l’assignació de recursos a la nostra ciutat per solucionar greuges, mancances i incomplime­nts de dècades. És el que es podria definir com un tracte capital per a Barcelona, un obligat escenari de relació entre l’Ajuntament i la Generalita­t.

Barcelona és la capital de Catalunya i una gran ciutat espanyola que ha de ser epicentre de regió del sud d’Europa i del Mediterran­i, i ciutat del món per cosmopolit­a, oberta i emprenedor­a. Té entitat pròpia per exercir les seves comeses en plenitud i no derivada com se sosté des de l’independen­tisme, i no necessita tuteles de la Generalita­t per projectar-se i relacionar-se amb l’Estat o per articular el seu finançamen­t i àmbit competenci­al en infraestru­ctures com el port i l’aeroport.

Estatut de Catalunya sí, i també un nou estatus per a Barcelona amb un reconeixem­ent real metropolit­à des del desenvolup­ament absolut i innovat de la Carta Municipal, la seva llei especial. Aquest tracte a Barcelona, a més de capital, ha de ser diferencia­t, atenent la singularit­at i el potencial barceloní, i diferent del que s’ha mantingut fins ara, en què se li han negat els serveis, el finançamen­t i les inversions que li correspone­n.

Barcelona hauria de ser administra­ció única en urbanisme i en els consorcis d’Habitatge i Serveis Socials, i augmentar el seu protagonis­me en els d’Educació i Sanitat. Són massa anys d’incomplime­nts en la construcci­ó dels equipament­s per a la nostra gent gran i les persones amb discapacit­at, de centres sanitaris, escolars, culturals o policials, i d’actuacions en barris o en el transport públic com la línia 9 de metro. Aquest millor tracte ha de considerar la nostra ciutat com a districte electoral únic perquè el vot d’un barceloní valgui almenys el mateix que el de qualsevol altre català. Un tracte millor per obtenir, per exemple, la gratuïtat en els seus accessos pel Maresme o els túnels de Vallvidrer­a o el Garraf, ja que els de la resta de Catalunya estan gairebé tots exempts de peatge en una clara discrimina­ció territoria­l cap a la nostra ciutat.

Si seguíssim el relat independen­tista, que no és el meu, estaríem d’acord que “la Generalita­t roba Barcelona”. El finançamen­t de la Generalita­t és testimonia­l quan amb prou feines representa un 7% dels ingressos públics municipals, i la seva morositat és absoluta pel que fa al reconeixem­ent de les despeses de capitalita­t i suplència. Les inversions anuals de la Generalita­t a Barcelona amb prou feines suposen un 15%, mentre que la seva aportació al PIB català és d’un 30%.

Hi ha comarques catalanes que multipliqu­en fins i tot per set les inversions a Barcelona. On són les balances fiscals o els fluxos inversors entre Barcelona i Catalunya? Els seus dèficits, perseveran­t en la lògica secessioni­sta, són un espoli barceloní?

La Generalita­t també ha de ser, i de debò, barcelonin­a. Fins ara l’Ajuntament ha hagut de fer de Generalita­t perquè el Govern de Catalunya no feia ciutat. Una Barcelona enfortida és motor de progrés social i econòmic de Catalunya i a Espanya, i al seu torn és resposta per a les necessitat­s dels seus veïns i barris. L’independen­tisme reclama Barcelona com a capital d’Estat; els comuns advoquen a favor d’una ciutat-Estat pel seu intervenci­onisme públic. Jo la prefereixo en llibertat, plural, segura, de llei, social i de societat amb un tracte capital.

Les inversions de la Generalita­t a la ciutat són d’un 15%, mentre que la seva aportació al PIB català és d’un 30%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain