La Vanguardia (Català-1ª edició)

49 76 47 35

- Direcció: Intèrprets: Nacionalit­at: **

Núria Roca

Franco Battiato

Jaume Collet-Serra

Andrea Do Vicioso

104 minuts

Billy O’Brien

Max Records, Laura Fraser Irlanda, 2016

John Wayne, un jove diagnostic­at com a sociòpata amb impulsos assassins, perseguirà l’assassí que amenaça el seu poble.

22.10 HORES

El programa ret homenatge avui a la televisió i als que l’han fet possible. Sintonies que encara estan a la nostra memòria, capçaleres mítiques i jocs en una entrega en què Dani Rovira tindrà com a convidats Emilio Aragón, Santiago Segura, Florentino Fernández, Karra Elejalde, Antonio de la Torre i Mercedes Milà, entre d’altres.

22.05 HORES

Dues dones fotògrafes protagonit­zen l’espai d’avui. En primer lloc s’estrena Pilar Aymerich. La mirada felina, que repassa la trajectòri­a de l’autora de moltes imatges que són testimoni visual imprescind­ible per conèixer la història de Catalunya del segle XX. I després, Martha, una història en imatges: Cooper és l’autora

Subway art, la bíblia dels grafiters.

El fals documental sempre m’ha semblat una delícia. I una addicció. No saps mai què pot passar a l’escena següent. I a més s’acostuma a recrear a l’hora de mostrar com el que es diu i el que es fa pot estar als antípodes. Des que Ricky Gervais va donar impuls al gènere a la televisió ja fa 20 anys amb a la BBC, han estat diverses les sèries que han explotat amb èxit el format, des de la mateixa versió dels Estats Units d’aquesta ficció (que a diferència de la britànica es pot recuperar a Espanya per mitjà d’Amazon Prime Video) fins a la popular Modern family (Disney+ Star) o l’espanyola Paquita Salas (Netflix).

Ara Filmin ens porta l’última joia d’aquesta fórmula amb This country, de la qual avui estrena les tres temporades, de sis episodis cadascuna. Els protagonis­tes són la Kerry i en Kurtan Mucklowe, dos cosins d’uns vint anys de l’Anglaterra rural interpreta­ts pels mateixos creadors de la sèrie, els germans Daisy May i Charlie Cooper, a través dels quals es donen a conèixer les nimietats de la vida al camp i l’aïllament que pateixen molts joves als pobles petits, amb poc espai per a l’esperança i les oportunita­ts de canvi.

La sèrie està basada en anècdotes reals dels seus creadors, que es passaven els dies avorrits a l’habitació, sense diners ni connexió a internet i parlant sobre les anècdotes del poble. D’aquelles hores perdudes en van sorgir de mica en mica les trames per a aquesta sèrie, que ofereix una mirada divertida i segurament massa propera a la realitat. En aquest sentit, This country aporta algunes històries que en principi poden semblar molt absurdes però que s’acaben convertint en emotives perquè transmeten sinceritat. I alhora serveixen per abordar un petit gran drama: el no futur de les noves generacion­s a les zones rurals.

La celebració de la fira de l’espantaoce­lls, la mort de l’odiat professor de la infantesa o una estafa piramidal són algunes de les trames dels primers episodis, en què l’espectador anirà coneixent diversos habitants esperpènti­cs del poble. Des de l’avorrit i pesat amic dels protagonis­tes, a qui no suporten, fins al rector, que els vol portar pel bon camí (i que interpreta el pare dels creadors a la vida real), una perillosa veïna psicòpata o la mare de la Kerry, a la qual no veiem mai però que sempre parla amb la seva filla a crits des de la primera planta de casa, el que sona a homenatge a la mare d’en Howard a The Big bang theory. Curiosamen­t, és la mateixa Daisy May qui posa la veu a aquest personatge.

This country es va convertir en una sèrie de culte al Regne Unit, amb una gran acollida en la primera temporada, que, a més a més, es va veure recompensa­da amb tres Bafta, incloent-hi el premi a millor comèdia. Un èxit inesperat que, com acostuma a passar en aquests casos, aviat tindrà la seva pròpia versió als Estats Units.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain