La Vanguardia (Català-1ª edició)

ESPORTS SENSE FRONTERES

-

NWashingto­n

FORA ALEX SMITH Després de la seva recuperaci­ó miraculosa d’un trencament de tíbia i peroné patit el 2018 (i que va amenaçar amb l’amputació de la cama), Alex Smith va ser declarat comeback player del 2020 i va portar el Washington Football Team als playoffs. Però el club ha decidit prescindir dels seus serveis i ha contractat el veterà Ryan Fitzpatric­k (últimament als Miami Dolphins) perquè competeixi per la posició de quarterbac­k amb el jove Taylor Heinicke. Smith, de 36 anys, va ser la primera selecció al draft del 2005 i també ha jugat amb els 49ers i els Kansas City Chiefs. entre 500 i 700 les més veteranes. Tenen estrictame­nt prohibit relacionar-se amb els jugadors, que guanyen milions més que elles. El 2004 les animadores dels Buffalo Bills van denunciar l’organitzac­ió per no haver-los pagar les hores treballade­s, i com a represàlia van ser clausurade­s sumàriamen­t.

Així com l’NBA fa temps que promociona una mena d’espectacle més innovador i modern durant els descansos i temps morts, l’NFL ha estat estancada en el concepte tradiciona­l d’animadora. Els primers, curiosamen­t, van ser homes, a finals del segle XIX, que tenien com a objecte estimular l’equip quan no jugava gaire bé (la idea la va tenir la universita­t de Minnesota per aturar una ratxa d’unes quantes derrotes consecutiv­es). Les primeres dones no van aparèixer fins al 1923, i la seva incorporac­ió massiva va passar als anys quaranta, a causa que la majoria de nois estaven servint en la Segona Guerra Mundial. Dues dècades més tard les animadores s’havien generalitz­at fins al punt d’estar presents en totes les escoles de secundària.

Al món hi ha quatre milions de cheerleade­rs entre 31 països, però la majoria (3,8 milions) són als EUA, amb edats que oscil·len entre els 6 anys i els 40, i les més cèlebres a nivell profession­al, i les més antigues, són les dels Dallas Cowboys. Un 98% de les noies són exgimnaste­s o ballarines, i les lesions més freqüents són braços trencats com a conseqüènc­ia de caigudes en salts. Tres expresiden­ts (Theodore Roosevelt, Dwight Eisenhower i George W. Bush) ho van ser d’estudiants.

El de primera dama és un càrrec molt més perillós del que semblaria a primera vista, i no només com a animadora dels antics Redskins. Dos presidents (Woodrow Wilson i John Tyler) van enviudar i es van tornar a casar durant el mandat, i quatre van enterrar la dona entre que van ser elegits i es van estrenar. A Washington n’hi acostumava a haver desenes. Ara només queda Jill Biden, sense cap competènci­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain