La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nanosatèl·lit Enxaneta arriba a l’espai amb èxit

- REDACCIÓ

L’Enxaneta ja ha tocat el cel. El primer nanosatèl·lit català es va enlairar ahir cap a l’espai exterior després d’un primer intent fallit per problemes tècnics dissabte passat. Segons un comunicat de la Generalita­t, el petit artefacte, de la mida d’una capsa de sabates, va sortir disparat des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, amb l’ajuda del coet Soiuz 2, en el qual viatjaven 37 satèl·lits més. L’operació va ser confirmada per l’agència espacial russa Roscosmos, que va assegurar que tots els satèl·lits s’havien situat en l’òrbita prevista.

L’Enxaneta es va situar a 500 quilòmetre­s de distància de la Terra (a diferència dels grans satèl·lits, que volen a 36.000 km). Durant els pròxims tres o quatre anys, estarà donant voltes a la Terra cada 90 minuts mentre recopila informació meteorològ­ica i geogràfica. El control de l’aparell es farà des de l’estació terrestre ubicada a l’observator­i astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga (Lleida).

L’aparell ha estat dissenyat per l’empresa barcelonin­a Sateliot i la britànica Open Cosmos a través d’un contracte licitat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El projecte contempla el llançament d’un segon nanosatèl·lit a finals d’any o a començamen­ts del 2022, amb la previsió d’arribar a la mitja dotzena en quatre anys. La Generalita­t, la impulsora del projecte, preveu injectar 18 milions d’euros per assolir aquest objectiu, emmarcat en l’estratègia New Space Catalunya.

“Estem ajudant a construir un país d’oportunita­ts i progrés per a tothom”, va celebrar el conseller de Polítiques Digitals i Administra­ció Pública, Jordi Puigneró, des del CosmoCaixa, on es va seguir la retransmis­sió del llançament. “Catalunya passarà de ser un consumidor a un proveïdor de dades”, va assenyalar Ignasi Ribas, de l’IEEC.

L’objectiu del Govern és millorar la connectivi­tat de Catalunya i dinamitzar el sector econòmic aeroespaci­al. Segons els seus càlculs, aquesta indústria generarà 1.200 llocs de treball i 280 milions d’euros de facturació en els propers quatre anys.

 ?? KNYAZEVFOT­O.RU / EFE ?? El satèl·lit es va enlairar des del Kazakhstan
KNYAZEVFOT­O.RU / EFE El satèl·lit es va enlairar des del Kazakhstan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain