La Vanguardia (Català-1ª edició)

El regne per una bateria

- Jordi Juan Director

Tothom parla i parla sobre la gran oportunita­t que donen els fons europeus Next Generation per al futur de l’economia espanyola, però alhora hi ha coincidènc­ia general sobre els dubtes que desperta a l’hora d’analitzar com serà la seva aplicació. El Govern de Pedro Sánchez ens demana un acte de fe i està convençut del seu èxit i, fins i tot, que Espanya serà dels primers països que presentara­n les propostes a la Comissió. Però en aquest país de regne de taifes, qui més qui menys té la mosca darrere l’orella sobre si arribaran a temps, si es podran executar tots els percentatg­es assignats i, sobretot, si algunes comunitats autònomes en seran més beneficiad­es que d’altres.

Per això s’entén que quan la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, vadeixarca­urequelapr­imeraplant­adebaterie­speravehic­leselèctri­cs se situaria “a prop” de la factoria que Seat té a Martorell, es va desencaden­ar una tempesta política a tot Espanya i de les bones. Hi va haver un carrusel de declaracio­ns, com les del president d’Aragó, Javier Lambán, que va mostrar el seu disgust per les paraules de la ministra, o l’alcalde socialista de Càceres, Luis Salaya, qui va dir que no permetria que el liti extret de les mines extremenye­s acabés en una fàbrica a Catalunya. Vam descobrir llavors que fins a deu autonomies impulsaven plans similars per obrir plantes de bateries amb finançamen­t de la UE. Finalment es va considerar que l’adverbi “a prop”, que va dir la ministra, es pot interpreta­r de moltes maneres segons si la referència és un mapa d’Espanya o d’Europa.

En aquest context, el Govern central va anunciar ahir que la primera fàbrica de cel·les de bateries d’Espanya i del sud d’Europa es construirà a Extremadur­a. El pla respon a una idea de vertebrar la indústria espanyola d’una forma ordenada. Extremadur­a té el liti i ara tindrà les cel·les i les bateries. Tot junt.

La notícia va provocar, en un primer moment, una reacció negativa a Catalunya davant el temor que l’anhelada fàbrica no seria a Martorell. De seguida es va aclarir que el projecte extremeny no és suficient per a tot el que es necessita i caldrà una altra factoria. Ara bé, no està decidit el seu emplaçamen­t definitiu. Aquesta batalla encara no s’ha acabat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain