La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’empat entre Netanyahu i els seus rivals torna a bloquejar Israel

Encara que, amb el 90% escrutat, els islamistes podrien donar-li el govern

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Ni tan sols una marató de vacunes no ha pogut assegurar que Benjamin Netanyahu torni a rellevar-se a si mateix, per enèsima vegada, com a primer ministre d’Israel. O almenys no encara, ni per un camí de roses.

En realitat el mantenimen­t al poder del Likud, després de perdre sis escons, passa pel camí de Mansur Abbas, que no és el nom de cap vila apartada, sinó del cap islamista de la Llista Àrab Unida.

Encara que el Likud, amb 30 escons, gairebé dobla el seu immediat rival, Yesh Atid (Hi ha Futur), de Yair Lapid, el cas és que és gairebé impossible per a qualsevol dels dos blocs imposar-se amb claredat. Com a resultat, Israel continua en el lloc on l’havien deixat els darrers quatre comicis. Fragmentat, polaritzat i empantaneg­at. Aquesta vegada, però, molt més escorat a la dreta.

I això que, en tancar les urnes, Netanyahu superava el plebiscit segons tots els sondejos, que li atorgaven la xifra màgica de 61 diputats –la Knesset en té 120– de la mà dels seus aliats ultraortod­oxos o ultranacio­nalistes.

Escrutat el 80%, l’avantatge s’ampliava fins a 63. Tot i això, en acostar-se al 90%, el repartimen­t d’escons va quedar seriosamen­t trastocat, en superar clarament el llistó del 3,25% l’esmentada Llista Àrab, passant de zero a cinc escons.

Així que el país es despertava, no amb un àrbitre, sinó amb dos. A Naftali Bennett, cap de files de la dreta radical i annexionis­ta de Yamina, s’hi afegia Abbas.

Netanyahu, que hores abans havia declarat “una enorme victòria”, necessitav­a seure. Tot i això, encara queden 450.000 sufragis

Yesh Atid

Likud (36)

Nova Esperança 6, Meretz

FONT: 6, Llista Conjunta

5 (7), Llista Àrab Unida

–de reclutes, malalts, presos i altres col·lectius– per escrutar, per la qual cosa no s’ha de descartar un nou gir. N’hi hauria prou amb el ball d’un escó.

Amb les xifres actuals, el malson del bloqueig persisteix i l’amenaça d’unes cinquenes eleccions s’allarga. Encara que Netanyahu farà tot el que sigui al seu abast perquè no arribin abans d’haver-se blindat legalment. D’aquí dues setmanes es reprèn el seu judici per presumpta corrupció.

El cas és que Abbas repetia ahir que cap dels blocs no havia de considerar que els tenia a la butxaca. Bennett també ho proclama, però ningú no se’l creu.

La nit electoral, Netanyahu va cridar a “evitar unes cinquenes eleccions” formant “una majoria de dretes”. Una cosa que inclouria les forces esmentades, a més d’ultraortod­oxos com Shas i JUT, i ultranacio­nalistes.

Cap dels dos blocs no ho té fàcil per imposar-se i ja treu el cap el fantasma de nous comicis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain