La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa retalla el sou als cardenals per la pandèmia

- ANNA BUJ

Ciutat del Vaticà. Correspons­al

De la crisi econòmica que deixa la pandèmia, no se’n salva ningú. Ni tan sols la Santa Seu. El papa Francesc ha ordenat retallar un 10% els sous dels cardenals i també rebaixar els salaris de la majoria d’altres clergues que treballen al Vaticà. El seu objectiu és pal·liar la caiguda d’ingressos derivada de la difícil situació econòmica que arrossega la Santa Seu, agreujada per la pandèmia.

Amb aquestes rebaixes salarials –que entraran en vigor l’1 d’abril–, el Pontífex es proposa garantir els llocs de treball dels milers d’empleats de la Santa Seu i la governació de l’Estat de la Ciutat del Vaticà. La gran majoria dels laics no es veuran afectats per aquestes retallades. Els més castigats són els cardenals, que veuran minvades les seves nòmines un 10%. Els segueixen els caps i secretaris de dicasteris (ministeris vaticans), a qui se’ls rebaixarà un 8% del sou, mentre que per als eclesiàsti­cs i religiosos la retallada serà del 3%. Es calcula que els cardenals que treballen al Vaticà cobren entre 4.000 i 5.000 euros al mes, i molts d’ells viuen en grans apartament­s a un preu inferior al del mercat.

A més de la modificaci­ó dels salaris, el Pontífex ha suspès fins al 31 de març del 2023 els augments de sou per antiguitat excepte per als empleats laics des del primer al tercer nivell de l’escalafó. És a dir, els sous més baixos. Francesc ha pres aquesta decisió “arran de l’emergència sanitària provocada per la propagació de la covid, que va afectar negativame­nt totes les fonts d’ingressos de la Santa Seu i de l’Estat de la Ciutat del Vaticà”. El tancament dels Museus Vaticans i la Basílica de Sant Pere no ha ajudat als malmesos comptes del Vaticà, que ha aprovat un pressupost per al 2021 que serà el més restrictiu de la seva història recent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain