La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliteres sobre raïls

Itàlia inaugura un tren de cures intensives per alleujar la pressió dels hospitals en pandèmia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

L’última unitat de cures intensives (UCI) creada a Itàlia va sobre raïls. Es tracta d’un tren medicalitz­at amb 21 llits per a pacients greus amb ventilador­s i tota mena d’equipament mèdic especialit­zat que s’utilitzarà per alleujar la pressió dels hospitals, tant si es registra una nova onada de coronaviru­s com si es produeix un desastre natural, ja siguin terratrèmo­ls o fortes inundacion­s. Es tracta d’un tren únic a Europa, que ha estat recentment inaugurat i que estarà a disposició d’altres països propers que necessitin aquesta nova infraestru­ctura en casos puntuals.

“La idea va néixer al març i l’abril de l’any passat, quan hi havia un pic de casos de covid a la Llombardia i les estructure­s hospitalàr­ies estaven desbordade­s”, explica a La Vanguardia Enzo Albergoni, responsabl­e sanitari del projecte. En aquell moment Itàlia va tenir la necessitat de transporta­r pacients que no tenien coronaviru­s a altres centres en regions menys colpejades per fer espai per als que sí que estaven encomanats de covid, però només tenien a disposició ambulàncie­s, helicòpter­s o avions. Fins i tot Alemanya va acollir més de 40 pacients durant els dies més difícils de la primera onada de la pandèmia a Itàlia.

Un tren medicalitz­at com l’impulsat a Itàlia per l’ens públic Ferrovie dello Stato (FdS) amb Protecció Civil, la Creu Roja i l’Agència d’Emergèncie­s de la Llombardia (AREU) hauria estat molt útil al primer país occidental que va haver de confinar-se per la pandèmia. No es tracta només de lliteres, sinó que tres dels seus vuit vagons tenen cadascun set espais per a pacients en cures intensives. Fins i tot les finestres estan cobertes per sistemes per controlar les constants dels malalts. Dos vagons s’han convertit en espais per carregar els aparells tècnics i allotjar un sistema d’alimentaci­ó independen­t amb generadors per proveir els equips sanitaris. Un altre disposa de lliteres per al personal sanitari que treballarà en aquest tren, un altre està preparat per a la coordinaci­ó tecnicosan­itària i l’últim s’utilitzarà per transporta­r tots els medicament­s i dispositiu­s necessaris.

Segons Albergoni, el tren hospital té una autonomia d’almenys 36 hores, independen­tment de si està en moviment o no, prou temps per transporta­r pacients del nord o del sud d’Itàlia a l’altra punta del país. “La segona garantia és que hi ha prou oxigen per a tot aquest temps”, assegura el responsabl­e. En cas que se’n necessiti, el tren pot fer escala i proveir-se’n en qualsevol estació abans de continuar el seu camí. Quatre metges i vuit infermers, per torns, s’encarregar­an de cadascun dels vagons convertits en una uci mòbil de set llits. Compten amb fins a 21 respirador­s mecànics, un per a cada pacient, deu ecògrafs, dos gasòmetres arterials i fins i tot lliteres d’aïllament. L’oxigen s’emmagatzem­a en bombones en plataforme­s entre els vagons.

La bona notícia és que Itàlia encara no ha necessitat els serveis d’aquest tren, que de moment està aturat a Milà, en espera que algun hospital requereixi les places hospitalàr­ies. Itàlia es troba els últims dies en un nou confinamen­t en la major part del país a causa de l’augment de la corba de contagis per les noves variants del virus. La mortalitat està pujant considerab­lement i només aquest dimecres es van sumar 460 nous morts encomanats de coronaviru­s.

El tren medicalitz­at no és l’única proposta de la companyia pública de ferrocarri­ls italiana per fer front a la pandèmia. Itàlia està preparant a més una línia “lliure de coronaviru­s” que unirà des de l’abril el trajecte Roma-Milà, el més utilitzat pels viatgers d’alta velocitat i que uneix les dues principals ciutats italianes. Es tracta d’un sistema que emula els vols lliures de coronaviru­s, en els quals tots els passatgers han estat sotmesos a proves abans d’embarcar, que ja funcionen amb Alitalia entre els aeroports de Roma i Nova York i Atlanta. En la ruta de tren entre Roma i Milà també es faran proves ràpides de covid abans que pugin als vagons tant el personal com els passatgers. La intenció és estendre aquesta oferta durant els mesos d’estiu a les principals destinacio­ns turístique­s de la península, com les ciutats de Venècia o Florència.

El país també està a punt de llançar una línia “lliure de coronaviru­s” entre Roma i Milà

 ?? ALFREDO FALCONE / LAPRESSE ??
ALFREDO FALCONE / LAPRESSE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain