La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès s’exposa a la investidur­a encara sense comptar amb suports

Esquerra està pendent de les bases de la CUP i l’acord amb Junts està molt verd

- ÀLEX TORT

Si res no canvia, Pere Aragonès serà el candidat de tots els que s’han presentat que acudirà a un primer debat d’investidur­a amb menys suports parlamenta­ris lligats. Tan sols compta amb 33 vots favorables, els del seu grup parlamenta­ri, Esquerra Republican­a. Perquè no es compleixi aquesta situació, no en tindria prou amb els nou diputats de la CUP. Els 42 vots que sumaria no superarien els 43 que tenia Jordi Pujol l’any 1980. A la Cambra catalana hi ha 135 seients.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, un cop consultats tots els grups i subgrups, va proposar ahir Aragonès per a la investidur­a. Al coordinado­r nacional d’ERC li manquen els suports de Junts per Catalunya i de la CUP. Els de Carles Puigdemont ja van anunciar ahir que amb tota seguretat el republicà no comptarà amb el seu vot favorable. Per a la segona sessió, hi ha més

JUNTS PER CATALUNYA Geis (JxCat) dona per fet que el pacte de Govern no arribarà per demà...

ESQUERRA REPUBLICAN­A ...però Vilalta no dona el braç a tòrcer i diu que treballara­n contra rellotge per assolir-lo

probabilit­ats, pel mer fet que disposen de més temps per a unes converses en què el pacte per a l’estructura de Govern i del repartimen­t de carteres està més que verd. Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra, es dona de temps fins aquell mateix dia. El ple comença a les deu del matí...

Però abans se sabrà la decisió dels cupaires. Avui, cap a les 13 hores. Presentarà els resultats de les votacions de les assemblees que va obrir ahir al vespre entre militants i simpatitza­nts, no només de la CUP, sinó de les altres deu organitzac­ions que l’acompanyen en la candidatur­a. Si els anticapita­listes s’oposen a la investidur­a, la negociació ERC-Junts pot prendre’s el temps que vulgui. Si les bases opten per facilitar la investidur­a, les corredisse­s al Parlament dels republican­s per provar d’acordar el Govern amb JxCat tindran el Yakety Sax com a banda sonora.

Sempre quedarà la segona sessió. En cas de fracàs, s’obre el període

de la CUP. És un pacte de govern en diferit.

Els republican­s afirmen que si Junts ha manifestat la seva voluntat de votar Aragonès per boca del seu secretari general, Jordi Sànchez, no té sentit demorar més la investidur­a “amb la que està caient”. “No s’entendria”. A Junts repliquen que, precisamen­t “amb la que està caient”, no es poden repetir errors del passat i cal tenir-ho tot “lligat i ben lligat”. “Nosaltres no paguem per endavant”, és la màxima dels de Carles Puigdemont.

Al Palau de la Generalita­t fa dies que alts càrrecs de Junts organitzen els seus estris personals per abandonar els despatxos a les àrees de Presidènci­a i dimarts, amb el preacord entre ERC i la CUP sota el braç, Aragonès va oficiar una espècie de comiat del Govern en funcions no ha servit perquè la convivènci­a fos pacífica. La batalla electoral estava llançada, l’objectiu d’ERC era imposar-se a Puigdemont i el de Junts resistir. La particular lectura dels resultats és el que encalla la negociació.

L’aposta d’ERC per sumar els comuns a la majoria de govern va dilatar la negociació inicial i, després del pacte entre ERC i la CUP, Junts posa els seus 32 vots en guaret. La CUP no hi serà ni se l’espera al Consell Executiu i Sànchez ja ha advertit que la seva formació no se sent vinculada a aquest document que ara les famílies dels anticapita­listes qüestionen. El preu posat pels negociador­s de la CUP és per a la direcció d’ERC més que digerible, una altra cosa serà el resultat de les assemblees, però l’efecte sobre Junts no és l’esperat.

Les reunions se succeeixen –ahir a la tarda continuava la mitja marató– ara ja amb els respectius plans de govern sobre la taula, però amb posicions oposades encara entorn del paper del Consell per la República. Queda per afrontar l’estructura del Govern, el repartimen­t d’àrees, l’assignació de responsabl­es... amb el control dels fons europeus com a següent gran escull.

“Per ERC no serà” assegura l’equip negociador republicà. L’argumentar­i subratlla que “anar més enllà de dimarts seria injustific­able per a Junts” i per això van ser explícits en la seva petició a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè convoqués el debat d’investidur­a de demà fins i tot sense tenir garantits els vots de Junts ni de la CUP.

“Nosaltres hem fet els deures”, afirmen a ERC, però Junts està avui entre l’abstenció i el no. “No tenim pacte”, repliquen. El missatge des de Lledoners i Waterloo als negociador­s de Junts és que “no s’ha de tenir por” d’esperar fins a tancar un acord global, encara que alguns sentin pànic de quedar-se fora del Govern.

ERC perfila una petita revolució en l’estructura i la composició de l’executiu que vagi més enllà del simple intercanvi de carteres, però la realitat és que no són pocs els consellers, d’un partit i l’altre, que podrien mantenir-se al Consell Executiu. Així doncs, en el seu comiat –hi va haver fins i tot aplaudimen­ts de cortesia– Aragonès va donar per fet que es tornarien a trobar.

El secretari del Govern, Víctor Cullell, va convocar la següent reunió del Consell Executiu, com és preceptiu, per dimarts vinent, tot i que el mantenimen­t de la cita i qui en seran els protagonis­tes depèn ara del resultat de la segona sessió d’investidur­a...

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el líder del PSC Salvador Illa se saluden un cop acabada la ronda de consultes
DAVID ZORRAKINO / EP La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el líder del PSC Salvador Illa se saluden un cop acabada la ronda de consultes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain