La Vanguardia (Català-1ª edició)

El segon dia per votar president espera data

-

Per ser investit en primera ronda, Pere Aragonès necessita majoria absoluta. Això són 68 diputats. En cas de no obtenir-los, s’obriria el segon debat, la data del qual encara està pendent de confirmar. Si es consideren dos dies hàbils, tal com es recull a la disposició addicional segona de la llei de Presidènci­a, seria dimarts. També hi ha la possibilit­at que es faci diumenge, si hi ha acord. Amb tot, la decisió s’ha de prendre i la Mesa del Parlament podria resoldreho en les properes hores.

VOTACIONS INTERNES La CUP inclou en la consulta l’opció de rebutjar l’acord però investir el republicà

ESTAT DE LA NEGOCIACIÓ ERC i Junts encara no han abordat la distribuci­ó de carteres ni l’estructura de Govern

de dos mesos perquè hi hagi nou president abans no es convoquin noves eleccions.

L’acord entre Esquerra i Junts sembla que arribarà més tard que aviat. Públicamen­t Junts expressa escepticis­me; ERC, optimisme. Els republican­s creuen que és possible que fins i tot divendres, en primera ronda, hi hagi nou president. “Queden serrells”, assegurava Vilalta. Tot el contrari deia Gemma Geis, portaveu de Junts, pocs minuts abans i des del mateix faristol al Parlament que el de la republican­a: “En aquests moments no tenim un acord de legislatur­a que doti d’estabilita­t, d’horitzó compartit, de visió de full de ruta i d’objectius clars”. Alhora, donava pràcticame­nt per fet que no hi haurà temps. “Previsible­ment no hi haurà acord”, va ser la fórmula que va emprar Geis. El paper que ha de tenir el Consell per la República és un dels principals escull per arribar a un pacte.

A l’altre costat, ERC s’escarrassa perquè l’entesa sigui immediata. De fet, Vilalta, després d’acabar la roda de premsa a les dotze del migdia, va córrer per no fer tard a l’enèsima reunió amb l’equip negociador de JxCat. La dirigent republican­a, però, va reconèixer que les dues formacions “no ho tenen tot tancat”.

Fonts de Junts es declaren “perplexos” per com estan transcorre­nt les converses. “Voldríem reunirnos de nou a nou, però només fem migdies i ens instem a seguir parlant-nos”, afegeixen. Tot i això, des d’ERC argumenten el contrari, en la línia amb la CUP: que els postconver­gents dilaten la negociació per aconseguir el màxim del pastís del Govern gràcies a la pressió de l’última hora.

Qui no sembla que serà a l’Executiu català és la CUP. Per a les assemblees d’aquest vespre i nit passades hi havia 1.401 inscrits. Han de decidir si el preacord amb ERC que el seu equip negociador va signar és vàlid. La votació inclou una pregunta en forma d’arbre. Amb la primera qüestió, es determina si s’avala el preacord. Les subsegüent­s plantegen si es dona suport a una investidur­a en primera o segona volta. Fins i tot, també si es dona via lliure a la investidur­a d’Aragonès sense preacord.

El resultat és impredicti­ble, atès que cada persona és un vot i no es pondera per territoria­ls i organitzac­ions afins.

De totes maneres, algunes d’aquestes últimes s’han manifestat. Consultat per aquest diari, Lluc Gayà, portaveu d’Endavant, assegura que l’organitzac­ió s’oposa al document ERC-CUP. Es valora la feina de l’equip negociador de la CUP, sobretot referent a la renda bàsica universal i la creació d’una energètica i una banca públiques. “També ens agraden els avenços en matèria de seguretat i habitatge, però falten moltes concrecion­s”, assegura. Poble Lliure, per la seva banda, considera que és un “acord fluix”, coincideix en la poca concreció i troba a faltar poder fiscalitza­r el que s’ha compromès des de dins del Govern.

Guanyem Catalunya, d’on prové la presidenta del grup parlamenta­ri de la CUP, Dolors Sabater, va expressar que el preacord és del seu grat. Des de Constituen­ts per la República asseguren que “l’acord és millorable, sí, però té el nostre vot favorable”. Pirates de Catalunya no ha pres posicionam­ent, ja que el vot és individual. Reconeix “bons passos”, però creu que hi ha “punts de millora”. En canvi, Lluita Internacio­nalista i Arran s’hi mostren obertament contraris.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain