La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut el president de la comunitat islàmica a Espanya

- JOAQUÍN VERA

El president de la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE), Mohamad Ayman Adlbi, va ser detingut dimecres a la matinada per la Policia Nacional en el marc d’una operació contra una trama de finançamen­t gihadista. Hores més tard, després de declarar en dependènci­es policials, va ser posat en llibertat provisiona­l. Juntament amb ell els agents de la Comissaria General d’Informació van detenir dues persones més que continuen arrestades i que passaran avui a disposició judicial a l’Audiència Nacional.

Ayman Adlbi (Damasc, 1946) és metge de professió i viu a Espanya des del 1968. Des de l’estiu, quan va ser elegit per majoria absoluta president de la Comissió Islàmica després que el seu antecessor en el càrrec, Riay

Tatary, morís per covid, és el màxim responsabl­e de l’islam a l’Estat. La institució que presideix és el màxim òrgan d’interlocuc­ió entre el Govern espanyol i les comunitats autònomes en les matèries relacionad­es amb aquesta religió: des de la gestió de les mesquites fins a l’ensenyamen­t de l’islam a les escoles.

La detenció, segons apunten fonts policials a La Vanguardia, està relacionad­a amb l’operació Wamor, que el 2019 va desarticul­ar una “sòlida estructura empresaria­l” que presumptam­ent “canalitzav­a recursos per a Al-Qaida”. La xarxa enviava diners a Síria i altres zones de conflicte suposadame­nt per sufragar les despeses de les accions armades de gihadistes. Fruit d’aquella operació la Policia Nacional va detenir deu persones, nou d’elles amb nacionalit­at espanyola però d’origen sirià.

El jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, el titular del qual és Manuel García Castellón, ha coordinat l’operació, que encara continua oberta. Així, més d’una vintena d’agents van irrompre a l’habitatge d’Ayman Adlbi passada la mitjanit i van escorcolla­r el domicili, on li van confiscar –asseguren les mateixes fonts consultade­s– informació de diversos dispositiu­s tecnològic­s. Després d’un breu interrogat­ori va ser posat en llibertat. No va ser així per als altres dos arrestats, que continuen en dependènci­es policials.

A tots els investigat­s en aquest procedimen­t se’ls atribueixe­n els delictes de col·laboració amb organitzac­ió terrorista, finançamen­t del terrorisme, blanqueig de capitals i falsedat documental, entre altres delictes.

L’arrest d’Ayman Adlbi està relacionat amb una operació que va desarticul­ar una xarxa que enviava fons a Síria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain