La Vanguardia (Català-1ª edició)

Exercicis centristes amb taula holandesa

- ANÀLISI Enric Juliana

molta reticència per britànics i francesos–, a canvi d’una forta dotació dels fons estructura­ls, que va acabar emborratxa­nt l’Espanya rendista. Massa ciment i massa poca formació profession­al.

José María Aznar va voler ser el president nacionalis­ta d’una potència mitjana que s’allunyava de París i Berlín per establir una relació preferent amb els Estats Units que li permetés ser més influent a Llatinoamè­rica. Així va ser fins que es va enganxar els dits a les illes Açores.

José Luis Rodríguez Zapatero es va allunyar simbòlicam­ent de Washington per tornar a l’empara de Berlín i París, mentre conreava amistats amb l’esquerra llatinoame­ricana i practicava un orientalis­me entre retòric i prudent (Aliança de Civilitzac­ions) amb la fase u de Recep Tayyip Erdogan. (Una Turquia que encara aspirava a entrar a la Unió Europea i que estava lluny de convertir en mesquita l’antiga catedral cristiana de Santa Sofia a Istanbul.)

“Jo m’ocupo de Sòria, no de Síria”. Aquesta va ser la divisa de Mariano Rajoy, la principal preocupaci­ó del qual va ser evitar la intervenci­ó d’Espanya en el moment més dur de la crisi econòmica i financera. Ho va aconseguir. La intervenci­ó formal de l’economia espanyola era un plat massa indigest per al Bundestag alemany. En aquella etapa, la principal ocupació d’Exteriors va ser frenar l’ofensiva diplomàtic­a de l’independen­tisme català.

Amb Sánchez ha tornat la política europea format aquarel·la. L’Estratègia d’Acció Exterior promoguda per la ministra Arancha González Laya parla d’una Espanya més autònoma de l’eix París-Berlín i més disposada a les aliances variables en el marc europeista. Aquesta és la clau principal del document de treball pactat aquesta setmana amb Holanda, del qual ahir informava La Vanguardia.

Síntesi: ampliar el concepte de sobirania europea a les finances, la intel·ligència artificial, la sanitat, la política d’emigració, l’energia i la provisió de materials necessaris per a les noves tecnologie­s. Emetre un euro digital i promoure la fabricació de semiconduc­tors europeus. I el més important: guanyar agilitat amb més votacions per majoria que superin la confusa unanimitat europea. Firmen la proposta el capità dels frugals i el soci més europeista del Club Med. Espanya no sembla disposada a deixar que el nou primer ministre italià Mario Draghi, amb accés vip al circuit internacio­nal, es converteix­i en l’únic oficial d’enllaç entre el sud de ritus llatí i el nord calvinista.

Sánchez fa exercicis centristes amb taula holandesa, mentre el senyor Ángel Gabilondo diu que no pactarà amb Podem a Madrid si les dretes no sumen. Està començant una nova fase.

Sánchez busca el centre a l’interior i a l’exterior, pactant amb el liberal holandès Mark Rutte

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain