La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elionor tria el Cervantes per al seu debut en solitari

Acte del seu compromís amb les diferents llengües espanyoles

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Amb la Constituci­ó en una mà i Quixot a l’altra, Elionor de Borbó va protagonit­zar ahir el seu primer acte oficial en solitari a la seu de l’Institut Cervantes, que aquest any celebra el 30è aniversari, i ho va fer, a més, amb clars gestos cap a la llengua catalana. El debut de la princesa hereva, de 15 anys, no representa la seva incorporac­ió plena a l’agenda institucio­nal, però sí el seu compromís d’estar ja en disposició de representa­r la Corona i el Rei.

La tria d’un organisme dedicat a promoure les llengues i la cultura espanyoles, un dels eixos de la política d’Estat, tampoc no s’ha deixat a l’atzar, com tampoc els llibres que ha rebut la princesa Elionor com a regals amb motiu de la seva visita, en què s’ha prioritzat la llengua catalana. L’Institut va obsequià la princesa amb Joana ,de Joan Margarit, en edició bilingüe castellà-català realitzada pel Fons de Cultura Econòmica de Mèxic amb motiu de la concessió del premi Cervantes al poeta català, mort recentment. També va rebre l’Antología poética de García Montero, traduïda al català, i Quisiera tener todas las voces, llibre que recull un conjunt de poesies en les diferents llengües d’Espanya.

Quan va arribar a la seu de l’Institut, on es va concentrar un grup de persones en suport seu, l’hereva, acompanyad­a pel cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, va ser rebuda per la vicepresid­enta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, i pel director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero. Junts van baixar a l’anomenada Caixa de les Lletres (l’antiga caixa forta de l’edifici que va ser la seu del Banc Central), on la princesa Elionor va dipositar, a la caixa de seguretat número 2021, l’exemplar de la Constituci­ó –de què va llegir el primer article en públic el 31 d’octubre del 2018 acompanyad­a del seu pare, el Rei, també a la seu del Cervantes– i el volum d’El Quixot –del qual va llegir un fragment davant les càmeres al costat de la infanta Sofia amb motiu del passat dia del Llibre–.

El director de l’Institut va agrair a la princesa que el seu primer acte oficial tingués lloc, precisamen­t, amb motiu del 30è aniversari del Cervantes. “La riquesa més gran d’un país”, va dir García Montero, “és la seva cultura; per això és tan important tenir-la aquí i l’honor que ens fa amb el llegat que demostra el seu compromís”. Tot i que no estava previst que parlés, la princesa va intervinir després de la presentaci­ó de les noves eines tecnològiq­ues que va fer la secretària general del Cervantes, Carmen Noguero. Elionor va felicitar l’Institut per la seva biblioteca virtual que ella mateixa i els seus companys d’estudis fan servir, i va aprofitar per interessar-se pels treballado­rs del Cervantes repartits per tot el món i com els ha afectat la pandèmia als diferents països. Els Reis, que avui comencen una visita d’Estat a Andorra, van seguir per televisió la primera activitat en solitari de la seva filla Elionor.

L’Institut prioritza la llengua catalana en la tria dels llibres que van regalar a l’hereva per la visita

 ?? CASA DEL REI / EP ?? Elionor de Borbó, entre Carmen Calvo i Luis García Montero
CASA DEL REI / EP Elionor de Borbó, entre Carmen Calvo i Luis García Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain