La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias s’acomiada del Congrés amb una denúncia contra el PP

- PEDRO VALLÍN

L’última sessió de control de Pablo Iglesias com a vicepresid­ent primer va deixar tres missatges: una denúncia, una cartografi­a política i un homenatge. La denúncia, al seu habitual interlocut­or en aquestes sessions de control, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, a qui va anunciar a boca de canó la interposic­ió d’una denúncia davant la Fiscalia Anticorrup­ció per un presumpte delicte de suborn en les gestions desplegade­s pel PP per assegurar-se que els diputats autonòmics de Ciutadans que havien firmat la moció de censura canviessin de bàndol i donessin suport al president Fernando López Miras. “Ja està bé de corrupció, ja està bé de comprar diputats”, va etzibar Iglesias a García Egea, tancant la rèplica en la sessió de control. La denúncia, va explicar minuts després el president del grup parlamenta­ri confederal d’Unides Podem, Jaume Asens, a més de contra García Egea, es presenta contra el president López Miras; l’exsecretar­i d’organitzac­ió de Ciutadans, Francisco Hervías, i els tres diputats regionals de Ciutadans que van canviar el vot després d’haver estampat la firma en la moció de censura: Isabel Franco, Valle Miguélez i Francisco Álvarez.

La cartografi­a, que emmarcarà la seva candidatur­a a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, la va fer al portaveu adjunt de Vox, Iván Espinosa de los Monteros: “El PP s’hi juga molt a Madrid però vostès s’hi juguen més, perquè la seva candidata es presenta per un altre partit”, va dir en al·lusió al trumpisme de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que als sondejos s’està perfilant com a favorita dels votants de Vox. Iglesias va assenyalar que els governs del PP a Madrid –aixecats sobre “dos fraus”, el del dopatge electoral pel seu finançamen­t il·legal i la compra de voluntats per retenir el poder, expressada en l’anomenat tamayazo del 2003– són la “condició de possibilit­at” per a l’exercici del diputat de Vox com a “promotor immobiliar­i”. A aquest model polític deuen ell i la seva dona i candidata del partit a Madrid, Rocío Monasterio, poder executar irregulari­tats, va dir el vicepresid­ent,

Unides Podem acusa García Egea de suborn per la presumpta compra de diputats a Múrcia

com vendre “apartament­s de luxe en sòl industrial”, “firmar projectes sense tenir la llicenciat­ura d’arquitectu­ra” o la legalitzac­ió a posteriori del seu xalet, feta just ahir per l’alcalde José Luis Martínez-Almeida.

I finalment, després d’una interpel·lació de Vox, es va reservar la rèplica per acomiadar-se del Congrés recuperant el seu homenatge de cinc anys enrere a les “generacion­s d’espanyols i espanyoles que van lluitar contra el feixisme, per la llibertat i la justícia social: Perquè van ser, som; perquè som, seran”. PSOE i Unides Podem el van acomiadar aplaudint drets, amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la qual Iglesias es va acostar, visiblemen­t emocionada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain