La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una tardança excessiva i exasperant

-

Dues setmanes després de les eleccions catalanes del 14-F, vam publicar un editorial titulat “El nou govern no pot esperar”, en el qual demanàvem als partits independen­tistes amb opcions de repetir l’executiu de l’última legislatur­a que n’acceleress­in la formació. No era una petició capritxosa. Era conseqüènc­ia, atesa la crisi sanitària i econòmica, que el país s’ha de dotar sense la menor demora dels instrument­s per gestionar l’actual conjuntura i superar-la.

Ha passat gairebé un mes des de la publicació d’aquell editorial, i ens trobem en una situació que poc o gens s’assembla a l’anhelada. Ja es va esgotar el termini per elegir la presidenta del Parlament. I abans-d’ahir un portaveu de Junts va preveure que l’acord amb ERC per a la investidur­a del seu candidat, Pere Aragonès, podria arribar “d’aquí uns dies o setmanes”. O sigui, que és improbable que Aragonès sigui investit aviat en el debat parlamenta­ri que arrenca demà i al qual el secessioni­sme es presenta sense haver tancat un acord de govern, sis setmanes després del 14-F. La qual cosa ens confirma que les forces independen­tistes no creuen prioritari formar govern com més aviat millor, per atacar amb ell immediatam­ent els múltiples problemes que ennuvolen el futur del país i dels seus ciutadans.

Tant per a ERC com, encara més, per a la CUP i Junts, el prioritari sembla que és mantenir el desafiamen­t a l’Estat i continuar alimentant la il·lusió d’un nou referèndum o de reincidir en la unilateral­itat. El fet que Catalunya passi per hores baixes, debilitada per la pandèmia i pels seus efectes econòmics, no els sembla prou preocupant per postergar el seu projecte independen­tista i centrar-se en unes tasques de recuperaci­ó clau per als catalans.

És per això que, en el seu preacord amb ERC, la CUP ha imposat, junt amb mesures de caràcter social, com les relatives

Les forces independen­tistes continuen sense saber assolir un acord de govern

al dret a l’habitatge o a la renda bàsica universal, una sèrie de propostes que persegueix­en la independèn­cia. I també unes mesures de pressió sobre els republican­s, com la de plantejar una data de caducitat a les negociacio­ns entre Generalita­t i Estat, o la moció de confiança que s’aplicaria al govern d’Aragonès a mitja legislatur­a. Les desmesurad­es concession­s que els grans partits independen­tistes han fet a la CUP –amb un 6,7% dels vots el 14-F– seran algun dia font de sorpresa per als historiado­rs.

També per a Junts sembla que és prioritari obtenir d’ERC algunes garanties que el govern s’aventurarà de nou en la via de la independèn­cia. No només això, sinó que ho farà provant de donar realçament i cobertura oficial als instrument­s que des de Waterloo s’esgrimeixe­n per enfortir Junts. Destaca en aquest sentit la pretensió de convertir un òrgan privat com és el Consell per la República en una crossa del govern per definir l’estratègia independen­tista, com si arribat el cas això no fos cosa del govern.

Les forces polítiques independen­tistes obliden sovint que estan treballant per formar un govern i incorren en una demora excessiva i exasperant. Aquest govern, sense renunciar al seu ideari, no pot oblidar que ha de governar per a tots els catalans. Vista la conjuntura actual, vistos els resultats de la gestió del govern sota la presidènci­a de Puigdemont, i els no menys lamentable­s de la presidènci­a de Torra, anteposar ara la via de la independèn­cia i, pitjor encara, la de la unilateral­itat és un error greu, a més de reiterat. Perquè ja coneixem els resultats d’aquesta deriva. I perquè ara les urgències no són aquestes, sinó unes altres directamen­t relacionad­es amb la recuperaci­ó econòmica del país i, abans que això, amb el suport a una societat que ha patit l’últim any una extraordin­ària i molt lesiva sèrie de contratemp­s. Un govern que no tingui com a prioritat absoluta resoldre aquesta situació s’equivocarà de manera injustific­able.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain