La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malestar de l’autogovern

- Jordi Amat

La prioritat de tots els governants és disposar de tantes vacunes com sigui possible. Com més vacunats, menys persones exposades a la malaltia, més possibilit­ats per reiniciar l’activitat econòmica i així la crisi social serà una mica menys profunda. Però mentre la vacunació avanci tan a poc a poc, una prioritat complement­ària és encertar les mesures d’endeutamen­t encaminade­s a salvar empreses que estan al límit però que són viables. La discussió sobre aquestes mesures és la que protagonit­zen la ministra d’Economia i el governador del Banc d’Espanya. Pensant a mitjà termini, l’elecció dels projectes que en bona part es finançaran a través dels fons Next Generation és menys urgent però no menys prioritàri­a. S’han presentat projectes potents aliant governs amb grans empreses privades i públiques, des de tots els nivells de l’administra­ció i des de tots els territoris (abans-d’ahir, Repsol i el Port de Tarragona, per exemple).

Ara i durant molt de temps, situats en aquesta conjuntura crítica i com feia anys que no passava, l’acció governamen­tal tindrà la capacitat de determinar el futur dels països.

Ara i aquí res és més important avui i durant els propers mesos que l’obtenció de vacunes, les mesures de salvament d’empreses i l’adjudicaci­ó d’uns fons que la Unió Europea fa indeslliga­ble d’un programa de reformes que s’haurà d’aprovar a les Corts. Cal tenir ben clar que la Generalita­t, en relació amb els ciutadans de Catalunya, pot tenir un paper secundari o a tot estirar d’espectador compromès. Més que decidir, gestiona. Millor o pitjor. Perquè qui mana, amb fil directe amb Brussel·les, és la Moncloa, mentre repeteix l’eslògan de la cogovernan­ça. Pocs moments com el present revelen d’una manera tan nítida el mal que patim des de fa anys: el malestar de l’autogovern.

Aquest malestar és fonamental­ment català. Mentre que a la majoria de les altres comunitats espanyoles s’assumeix que els governs autonòmics són institucio­ns per fer política regional, a Catalunya els ciutadans havíem imaginat que la Generalita­t tenia un poder que no té. O, en tot cas, en té molt menys del que desitjaríe­m o del que els nostres dirigents impostaven. Aquesta vella voluntat d’autogovern­ar-nos, quan el vel del poder es descorre i la realitat s’imposa sobre el desig, es transforma en frustració política.

La gestió de la frustració ha tingut dues manifestac­ions. Una, per dir-ho amb una expressió que manllevo de l’advocada Maria Vila, és la pulsió de la grandiloqü­ència. Va ser dominant durant el cicle del procés i ha tingut com a expressió paradigmàt­ica el relat que ens volia descriure com la Dinamarca del Sud. L’altra manifestac­ió de la frustració és l’acceptació resignada d’una dinàmica de provincial­ització. Mentre s’assenyala la grandiloqü­ència com l’única causant del malestar, no es concentren les energies per revertir l’acumulació de poder central guanyant talent, recursos i capacitat de decisió per a l’autogovern català.

Les dues manifestac­ions de la frustració –la grandiloqü­ència i la provincial­ització– són conseqüènc­ia del malestar català i, malgrat que són antitètiqu­es, conviuen anul·lant-se, provocant discòrdia interna i encara més desempoder­ament. Però més enllà de les institucio­ns polítiques, atrapades en un conflicte dolorós i sense sortida, comencen a gestar-se alternativ­es de futur des de la societat civil. Res que el catalanism­e no hagi assajat històricam­ent. Amb aquesta voluntat va acabant els seus treballs la Comissió Catalunya 2022, que està a punt de presentar les seves conclusion­s després de mesos de feina. Fem una crida col·lectiva entenent amb realisme quina és la nostra situació geopolític­a, pensant com adaptar-nos a una nova fase de la globalitza­ció i explorant amb ambició els nostres potencials. És una via nova. Necessita bona política. Després del malestar, reactivaci­ó.

Els catalans havíem imaginat que la Generalita­t tenia un poder que no té

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain