La Vanguardia (Català-1ª edició)

El polític com a traïdor

- Francesc-Marc Álvaro

Una cosa que els populistes de tota mena fan, directamen­t o indirectam­ent, és suggerir que tots els polítics –menys ells, esclar– són traïdors. Traïdors a qui? Traïdors a què? Traïdors al poble, per descomptat. Aquesta és una idea ben simple que sorgeix d’una premissa tan enganyosa com persistent: els nostres representa­nts democràtic­s són una mena d’extraterre­stres que s’han imposat contra la nostra voluntat, nosaltres no hi tenim res a veure. Els que pensen això també estan convençuts que el poble sempre és millor que la seva classe política, infectada d’uns defectes que la bona gent no té; és una descripció pensada justament per evitar qualsevol escrutini racional de responsabi­litats compartide­s en una societat que es pretengui oberta, complexa i desenvolup­ada.

Però deixem de banda el populisme, perquè l’assumpte no és nou. Mots com partitocrà­cia o politiquer­ia estan vinculats a aquest marc atrofiat de sentit, que observa la política com una traïció permanent. I són paraules molt velles. Pot resultar atractiu presentar els actors polítics com a traïdors, perquè això obre la porta a la impugnació total i sense matisos de la tasca d’aquells que hem escollit a les urnes. Caracterit­zar algú de traïdor és obtenir, automàtica­ment, una mena de llicència per matar. L’estigma de la traïció bloqueja qualsevol argumentac­ió, qualsevol debat, i només queda terreny per al judici sumaríssim: Què fem amb aquells que ens han traït? A més, si compareixe­m com a víctimes de la traïció, podem presentar la nostra posició com la millor, l’única que mereix respecte.

El cartell que il·lustra aquest article és un document de la Catalunya actual i té a veure amb el procés, algú el va fixar en una paret per reclamar que els dirigents independen­tistes aixequessi­n la suspensió de la declaració d’independèn­cia. Però la faula del polític com a traïdor és universal i ve de lluny, no és un afer que ens singularit­zi als catalans. En la mesura que la política és un compromís entre electors i elegits, és inevitable que hi hagi la possibilit­at de convertir l’incomplime­nt d’aquest contracte (o la percepció que s’ha incomplert) en una traïció. El professor Avishai Margalit escriu que la traïció “és un acte que mina el significat d’una relació densa” i afegeix que és també “un abús de confiança”.

Em sembla que és aquesta segona accepció la que pesa més en el context del joc democràtic: el traïdor seria, per tant, aquell polític que ha abusat de manera exagerada de la confiança que obté dels seus electors. Cal filar prim: per al militant –per al creient– la política implica sempre una relació densa i un sentit de pertinença, però no és pas així per a la majoria de ciutadans, que canvien el seu vot quan els convé, afortunada­ment. Dit això, em sorprèn que, en general, la corrupció política no sigui etiquetada com a traïció, quan acostuma a ser el fruit d’un abús claríssim i continuat de confiança.

La pregunta següent és obligada: quina és la ratlla (tal vegada invisible) entre una traïció i una decisió errònia o mal aplicada? Per exemple: les autoritats de la Unió Europea treuen mala nota pel que fa a la gestió de les vacunes de la covid. Això provoca decepció, irritació i desconfian­ça. Podríem qualificar aquesta exhibició d’incompetèn­cia de traïció a la ciutadania europea? No ho sé. Sovint, des de les institucio­ns comunitàri­es, se’ns trasllada una idea omnipotent de governança que, a l’hora de la veritat, queda posada en qüestió. No són només les vacunes: què passa amb el poder real de la Unió Europea quan els que fugen de la guerra i la misèria moren ofegats a la Mediterràn­ia? Hi ha motius de pes per criticar la manera de fer als despatxos de Brussel·les, la qual cosa no m’aboca a veure la Comissió Europea com una colla de traïdors.

Si assenyalo el polític com a traïdor, aconseguei­xo un bitllet barat d’anada i tornada al país de la superiorit­at moral. En aquell país, les coses semblen molt clares i s’hi està còmode, per això alguns s’hi queden a viure. Gràcies a la superiorit­at moral, els avatars del govern i de la vida parlamentà­ria són reduïts a un cromo d’àngels i dimonis, que fa abstracció de les condicions objectives, les oportunita­ts i l’atzar.

En les seves memòries, Barack Obama escriu que hauria estat “una traïció a les esperances dels ciutadans que m’havien portat a la presidènci­a” si, en comptes de fer el que va fer, hagués triat “anar al que era segur, evitar la controvèrs­ia, guiar-se per les enquestes”. És una llàstima que no tinguem present aquest altre concepte de traïció.

Quina és la ratlla (tal vegada invisible) entre una traïció i una decisió errònia o mal aplicada?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain