La Vanguardia (Català-1ª edició)

Coherència rima amb reverència

- Quim Monzó

La Comissió Europea demana coherència al Govern espanyol. No té cap lògica que, a causa de la covid, per una banda hi hagi actualment restriccio­ns a la mobilitat entre les comunitats diguem-ne autònomes del Regne i, per l’altra, ciutadans de França i d’Alemanya hi puguin anar sense cap problema. Diuen els de la Comissió que els riscos del virus són els mateixos en els desplaçame­nts interiors i en els que es fan entre estats. En una roda de premsa celebrada a Brussel·les, al portaveu de Justícia de l’Executiu comunitari, Christophe Wigand, li han preguntat sobre el fet que francesos envaeixin Madrid per anar de gresca (i els alemanys, si fa no fa el mateix a Mallorca) i ha mig fugit d’estudi contestant que no vol fer comentaris específics sobre el cas espanyol, però, tot seguit, ha recordat quina és la posició europea en situacions com aquesta: “La recomanaci­ó, proposada per la Comissió i adoptada pels 27, diu clarament que, atès que la transmissi­ó i el risc és similar per als viatges nacionals i per als transfront­erers, els estats membres haurien d’assegurar que hi hagués coherència en les mesures aplicades a tots dos tipus de

Sacrificar la mobilitat pròpia per garantir un espai més segur als que venen de fora

viatge”. Ho ha rematat amb un eslògan que des de fa un any s’ha repetit mil vegades però que, pel que sembla, encara funciona: “El virus no entén de fronteres”.

Qui no veu cap incoherènc­ia en l’actitud espanyola és l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre. Segons ell, el que fa Espanya no és incoherent, encara que sigui “dur per a nosaltres, ja que un no pot moure’s de província a província fins que els números estiguin millor”. Es refereix a les xifres d’encomanats, de morts i tota la pesca. Insisteix: “No em sembla incoherent; aparentmen­t ho és, però no ho és”. És una frase espectacul­ar. Reconeix que sembla incoherent i tot seguit diu que no ho és, sense ni tan sols prendre’s la molèstia de buscar algun argument que demostri la seva afirmació!

Jo li agraeixo la sinceritat: “Estem com sacrifican­t la nostra mobilitat per garantir un espai més segur per a aquells que venen de fora i dinamitzen l’economia”. Pocs polítics gosen mai parlar de manera tan clara sobre la submissió al turisme: el sotmetimen­t de la població local als interessos del guiram i dels que en viuen. Sacrifica’t tu perquè ells s’ho passin bé. Almenys, l’alcalde de Màlaga parla clar com la llum del dia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain