La Vanguardia (Català-1ª edició)

El boca-orella dispara les cites del grup 60-65 per vacunar-se sense trucar-los

Un web de Salut utilitzat per als convocats per SMS es desborda quan s’obre al grup de 60 A mesura que arribin vacunes s’ampliarà l’oferta de citació per aplicar-se l’AstraZenec­a L’allau de peticions indica que la vacuna AZ no genera rebuig malgrat els du

- ANA MACPHERSON

La vacuna d’AstraZenec­a no sembla que provoqui gaire rebuig entre els ciutadans de 60 a 65 anys a Catalunya. En 24 hores es van inscriure al web Vacunacovi­dsalut.cat 100.000 persones i ja no queden pràcticame­nt places en cap dels 60 punts de vacunació que s’havien ofert entre ahir i el dia 31, per utilitzar les 120.000 dosis d’AZ emmagatzem­ades. Aquestes 120.000 eren les que havien quedat guardades quan es va suspendre la vacunació en espera de resoldre els dubtes sobre els efectes secundaris.

A mesura que es vagi sabent el nombre de vacunes noves que arriben –aquesta setmana se n’esperaven 60.000 més a Catalunya però només en van arribar 15.000–, anirà creixent l’oferta de cites als 60 punts de vacunació disposats per a aquest grup de ciutadans.

L’èxit ha sobrepassa­t els recursos de què disposava el CatSalut. Entre dilluns i dimarts Salut va preparar el cens dels 500.000 ciutadans entre 60 i 65 anys que ara es podrien vacunar amb dosis d’AZ. D’ells, la meitat tenen un risc més alt de salut perquè tenen colesterol, hipertensi­ó, tabaquisme, diabetis i altres problemes de salut que afegeixen risc al seu principal factor: l’edat. A les ucis covid l’edat més freqüent és entre els 60 i els 63.

Amb tot el cens abocat al web, els tècnics van començar a enviar missatges per SMS a aquesta franja d’edat amb més risc: 130.000 dimarts i 70.000 ahir. En falten 20.000 per avisar, que s’han quedat en espera per quan arribin més vacunes, ja que ahir a la tarda la quota era gairebé completa.

Havia corregut boca-orella (més ben dit, amb un reenviat moltes vegades) que existia aquest web. I al cap d’unes hores es van omplir pràcticame­nt tots els llocs de vacunació de tot Catalunya per posar les 120.000 dosis disponible­s.

La directora de Ciutadania i Innovació del CatSalut, Rosa Romà, reconeix que s’han desbordat absolutame­nt. Unes hores abans la preocupaci­ó no era aquesta allau de sol·licituds, sinó que els convidats per SMS desistissi­n per por de la vacuna que durant dues setmanes va estar en dubte. La por era quedar-se amb les vacunes a la mà.

“Però veure el final del túnel és molt potent”, reconeix. El desig general va recórrer internet per provar sort i el web de cites es va omplir. I ara intenten donar sortida a les múltiples incidèncie­s que han sorgit. Perquè el web que de debò ha d’atendre la vacunació massiva no estarà a punt fins d’aquí dues setmanes, que és quan s’espera l’arribada important de vacunes. “Aquest el vam muntar en un cap de setmana per facilitar les cites de professors, policies, bombers i altres treballado­rs essencials de menys de 55 anys, quan va arribar la vacuna d’AtraZeneca”, explica Romà. “Massa bé ha funcionat”.

No l’havien anunciat ni donat a conèixer, excepte pels missatges que van rebre els 200.000 ciutadans de 60 a 65 amb més risc. I el missatge va córrer com la pólvora. En alguns moments hi van entrar 20.000 persones. Ha caigut unes quantes vegades per aquest motiu.

En 24 hores es van inscriure 100.000 persones als 60 centres especials de vacunació

Però l’objectiu principal, que es poguessin aplicar totes les vacunes existents com més aviat millor, s’ha complert. És una cursa contra rellotge pel nou ascens de contagis.

Entre les incidèncie­s, persones que han fet els 60 recentment i que el sistema no els identifica com a tals i els rebutja. “El tall de dates ha fallat, ho hem de corregir”, admeten.

Mentrestan­t la vacunació dels més grans de 80 anys –el primer objectiu una vegada acabats de vacunar els residents i el sanitaris– va continuar a través dels centres de primària i amb la vacuna de Pfizer. Amb prou feines s’ha cobert un 30% d’aquesta franja d’edat i un 14% amb les dues dosis, segons les dades que va facilitar la consellera Alba Vergés dimarts. La majoria de les aplicades aquesta setmana i l’anterior han estat segones dosis.

I la inquietud entre els més grans i les seves famílies és enorme. “Per què no m’han trucat?”, escrivia una veïna de Mataró en una carta a La Vanguardia. “Al final avui ens han telefonat i no hem arribat a temps a agafar la trucada del CAP”, reconeixia l’endemà. “Vaig acabar presentant-me allà. I em diuen que com que no vaig contestar, la llista corre. Vaig demanar una altra cita i em van dir que està tot complet. En aquell moment hi va haver una anul·lació i me la van donar a mi. La vaig agafar, evidentmen­t. Al meu CAP de Mataró estan trucant als de 90. I s’han acabat les dosis, de manera que em temo que els de 80 hauran de continuar esperant”, explica Maria Carmen Rihuete.

La inquietud per la desigual i impredicti­ble arribada de vacunes ha convertit els plans de vacunació en un exercici de malabarism­es i improvisac­ió aplicats sobre la saberuda planificac­ió que se’n va en orris cada dos dies. A les vuit de cada matí es reuneixen els responsabl­es de les vacunes i els d’aplicar-les, a veure què tenen aquell dia i què poden esperar amb seguretat per als següents.

Segons les últimes dades facilitade­s pel Ministeri de Sanitat, fins ara s’han rebut 8.552.095 dosis de vacunes, un 12,3% de les que s’han comprat. La gran majoria, 5.811.195, són de Pfizer; 2.060.500, d’AstraZenec­a, i 650.000, de Moderna.

De tot el conjunt ja se n’han administra­t fins ara a Espanya 6.620.093, un 77,8% de les dosis que s’han distribuït. I en total hi ha 2.276.233 persones amb la immunitzac­ió completa, amb les dues dosis. Un 98,3% de les persones que viuen en residèncie­s han rebut almenys una dosi, i un 90%, les dues.

La meitat del mig milió de persones de 60 a 65 anys són prioritari­s: en falten 20.000 per avisar

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Ahir és va reprendre la vacunació amb AZ per a persones de 60 a 65 anys i es van formar llargues cues de convocats, com aquesta al centre de primària Casernes
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Ahir és va reprendre la vacunació amb AZ per a persones de 60 a 65 anys i es van formar llargues cues de convocats, com aquesta al centre de primària Casernes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain