La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desplegame­nt policial màxim en urbs i carreteres per evitar la mobilitat

Les mesures del pla Setmana Santa descarten tancaments a les 20 hores

- CELESTE LÓPEZ

El Ministeri de Sanitat va descartar ahir restringir més les mesures recollides al pla de Setmana Santa aprovat el 10 de març perquè considera que n’hi ha prou, malgrat que les últimes dades de contagis vaticinen un canvi de tendència a l’alça preocupant que presagia l’arribada de la quarta onada. “És un pla de mínims. Si una comunitat vol ser més restrictiv­a, ho pot ser”, va indicar la ministra. El Consell Interterri­torial considera que les restriccio­ns acordades (tancament perimetral de les comunitats, toc de queda nocturn com a mínim des de les 23 h fins a les 6 h i reunions de sis persones com a màxim a l’exterior i de quatre als espais tancats) són clau per aturar el virus sempre que es compleixin les normes. Després d’un tempteig previ, es va desestimar la idea d’avançar el tancament d’activitat no essencial a les 20 hores.

Precisamen­t, per garantir que es compleixen, el Ministeri de l’Interior desplegarà tots els seus agents (només de guàrdies civils i policies nacionals en va apuntar més de 64.000), en coordinaci­ó amb les policies autonòmiqu­es i municipals. L’objectiu, va indicar el ministre Fernando Grande-Marlaska, és salvar vides. I per això és necessari que els ciutadans es quedin a casa. Es vigilarà molt de prop les carreteres per evitar desplaçame­nts a altres comunitats i a les ciutats per vigilar el compliment del toc de queda nocturn, sobretot després de les cada vegada més freqüents i habituals imatges de ciutadans de festa en locals o pisos.

Pel que fa al control als aeroports, cosa que van demanar amb insistènci­a algunes comunitats, com Madrid o Galícia, Marlaska assegura que ja s’està fent i que cap viatger que procedeixi de la UE no ve sense la PCR negativa correspone­nt i que els que volen des de països amb àmplia presència de variants del virus fan la quarantena que toca.

Les variants del virus de Wuhan preocupen molt les autoritats sanitàries. La variant britànica ja és majoritàri­a a Espanya i inquieta el creixement de la sud-africana, que podria explicar el canvi de tendència a l’alça dels contagis i l’increment de les hospitalit­zacions (són més greus). Segons les dades publicades ahir per Sanitat, la incidència acumulada els últims 14 dies continua pujant i ja se situa en els 132 casos per 100.000 habitants. Ahir es van registrar 7.026 contagis i 320 morts. En deu comunitats s’hi aprecia un canvi de tendència clar, va explicar la ministra, mentre que en quatre regions l’ocupació de les ucis supera el 30%. “Hem de capgirar aquesta tendència. Estem en un moment clau”, va assenyalar Darias.

En roda de premsa, la ministra va haver d’explicar si la decisió de no incrementa­r les restriccio­ns es devia a la falta de consens amb les comunitats. La ministra ho va negar. Fonts autonòmiqu­es van explicar que Darias havia trucat el dia anterior a consellers del ram (entre els quals Alba Vergés) per saber com veurien decretar el tancament dels comerços no essencials a les 20 hores. No hi va haver consens, van assenyalar aquestes fonts. El Consell Interterri­torial va debatre sobre el pla de vacunació (aquesta setmana han arribat gairebé 1,4 milions de dosis) i Darias va demanar que no es deixi de vacunar durant la Setmana Santa.

Darias alerta de l’augment de casos en deu regions i demana que no es deixi de vacunar per Pasqua

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Els agents vigilaran especialme­nt els límits entre comunitats
FERNANDO VILLAR / EFE Els agents vigilaran especialme­nt els límits entre comunitats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain