La Vanguardia (Català-1ª edició)

La troballa de 29 milions de dosis d’AZ a Itàlia dispara les alarmes a la UE

La companyia argumenta que 16 milions van a Europa, i 13 milions, a Covax

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El descobrime­nt de 29 milions de dosis d’AstraZenec­a emmagatzem­ades a Itàlia va provocar ahir l’alarma generalitz­ada en una Unió Europea que necessita més vacunes amb urgència i que té identifica­da aquesta farmacèuti­ca com a gran incomplido­ra i, a més a més, com a sospitosa de prioritzar el Regne Unit en els lliurament­s.

“Europa no serà l’ase dels cops”, va dir un portaveu del Govern francès, Gabriel Attal. “Em deixa sense paraules”, va apuntar l’eurodiputa­t alemany Peter Liese. “AstraZenec­a és molt lluny dels compromiso­s que va adquirir”, va dir el vicepresid­ent de la Comissió Europea, Valdis Dombrovski­s.

Al descobrime­nt d’aquesta quantitat de vacunes emmagatzem­ades s’hi afegia la sospita que poguessin anar destinades al Regne Unit. És el recel que sempre acompanya aquesta farmacèuti­ca anglosueca, que ha desenvolup­at la vacuna amb la col·laboració de la Universita­t d’Oxford. Tot molt britànic, massa per a una Unió Europea que se sent traïda per via doble: per incomplime­nt de contracte i per sospites de desviació de producció cap al Regne Unit.

AstraZenec­a va haver de baixar a l’arena per justificar-se. El seu argument és que les dosis de la planta Catalent, a prop de Roma, estan destinades a Europa i a països amb menys ingressos. En concret, 16 milions a la Unió Europea (se’n lliurarà una part a finals del març, i la resta, a l’abril) i 13 milions a Covax, l’organitzac­ió que facilita vacunes als països menys desenvolup­ats. Cap dosi per al Regne Unit, segons l’empresa. A més a més, afegeixen que les vacunes no estan emmagatzem­ades, sinó en espera dels últims controls de qualitat abans de poder-se repartir.

Els 29 milions de dosis es van localitzar després que el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, inspeccion­és la planta de Leiden a Holanda, del grup Halix, una de les dues a la UE on es fabrica la vacuna d’AstraZenec­a. La capacitat de producció que va observar no coincidia amb els magres resultats finals, de manera que va reclamar més explicacio­ns i, alhora, va advertir les autoritats italianes perquè investigue­ssin, cosa que va portar a descobrir aquestes dosis.

Les circumstàn­cies del centre de Halix són una altra peça d’aquest puzle, ja que no pot subministr­ar vacunes a la UE perquè encara no disposa de l’autoritzac­ió de l’Agència Europea del Medicament

Brussel·les reforça el mecanisme de control de les exportacio­ns per corregir la falta de subministr­aments

(EMA). En canvi, aquesta planta sí que disposa d’autoritzac­ió per fabricar dosis per al Regne Unit.

El descobrime­nt dels 29 milions de dosis a Itàlia va coincidir amb la presentaci­ó per la Comissió Europea del reforçamen­t del control d’exportació de vacunes. Un mecanisme que no cita cap país ni cap empresa, però els elefants a l’habitació són ben coneguts: AstraZenec­a i el Regne Unit.

Es tracta d’afegir dos nous criteris a la supervisió per autoritzar l’exportació de vacunes, que ja està en vigor des del febrer. Un és la reciprocit­at, és a dir, tenir en compte si el país de destinació exporta també a la Unió Europa vacunes o matèries primeres necessàrie­s per a la seva fabricació. El segon element afegit que es considerar­à és la situació epidemiolò­gica en aquell país, el percentatg­e de població que ja té vacunada.

En tots dos criteris, el Regne Unit en surt penalitzat. No ha exportat ni una dosi a la Unió Europea i, en canvi, ha rebut deu milions de vacunes fabricades en territori europeu, i el seu ritme de vacunació és més alt que al continent.

A més a més, la reforma del mecanisme també suposa ampliar la zona de supervisió. S’hi afegeixen 17 països que fins ara estaven exempts d’aquest control, entre els quals Suïssa, Noruega, Israel, Sèrbia, Bòsnia i Montenegro.

 ?? VINCENZO PINTO / AFP ?? Línia d’ompliment a la planta italiana de fabricació de productes biològics de la multinacio­nal Catalent a Anagni, al sud-est de Roma
VINCENZO PINTO / AFP Línia d’ompliment a la planta italiana de fabricació de productes biològics de la multinacio­nal Catalent a Anagni, al sud-est de Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain