La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OCU observa més intoxicaci­ons en nens pel gel hidroalcoh­òlic

- REDACCIÓ

Compte amb l’ús dels gels hidroalcoh­òlics! Sobretot si hi ha nens a prop. L’alerta l’ha llançada l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) després de constatar, amb dades del Servei d’Informació Toxicològi­ca, que l’ús massiu de gels hidroalcoh­òlics com a mesura de protecció contra la covid ha multiplica­t per deu les intoxicaci­ons. En concret, asseguren, les consultes per aquesta raó han passat de 90 el 2009 a 900 els deu primers mesos del 2020, i d’aquestes, dues terceres parts (585) eren intoxicaci­ons patides per nens, 386 dels quals de menys de dos anys.

Més d’un 84% d’aquestes intoxicaci­ons accidental­s van ser per via oral a causa d’una ingesta accidental, un 7% a través dels ulls, gairebé un 3% per inhalació i més d’un 2% per exposició cutània.

La ingestió accidental és un dels problemes més freqüents. Les consultes més nombroses al servei d’Informació Toxicològi­ca tenien a veure amb una ingesta accidental del gel, sobretot entre els nens més petits.

En la majoria dels casos aquests accidents van provocar símptomes de caràcter lleu que es van solucionar en poc temps. Els més habituals van ser irritació de l’aparell digestiu, vòmits o diarrea, tos...

Per això l’OCU insisteix en la importànci­a de mantenir els gels hidroalcoh­òlics lluny de l’abast dels nens, tant a casa com als espais públics, botigues, restaurant­s, instal·lacions esportives...

“Les lesions oculars per gel hidroalcoh­òlic no són les més freqüents, però sí que comporten potencial gravetat”, adverteix l’OCU. En aquest sentit, recorden que l’equivalent francès a l’Institut Nacional de Toxicologi­a ha alertat que les lesions oculars en nens s’han multiplica­t per set, i que les solucions hidroalcoh­òliques estan darrere d’una de cada deu lesions oculars per químics en nens.

A més, l’organitzac­ió de consumidor­s ha recordat que aquests gels només s’han de fer servir quan no hi hagi disponible aigua i sabó, que sempre ha de ser l’alternativ­a preferent, que és molt menys agressiva, i que no s’ha d’abusar del seu ús. Els gels són productes amb un alt percentatg­e d’alcohol que poden acabar causant lesions en pells sensibles.

Un 84% dels casos van ser per via oral, a causa d’una ingesta accidental, i un 7% a través dels ulls

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain