La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un gen ens va fer llestos

La ciència descobreix el mecanisme cel·lular que explica el creixement experiment­at pel cervell al llarg de l’evolució

- LEYRE FLAMARIQUE

L’evolució va fer que el cervell humà augmentés de mida respecte el dels seus antecessor­s per un mecanisme fins ara desconegut. Gràcies a l’estudi al laboratori d’organoides cerebrals s’ha pogut trobar que la clau del misteri està en el llarg temps de transforma­ció de les cèl·lules que donen lloc a les neurones. Que aquest pas sigui més llarg permet que sorgeixin més cèl·lules progenitor­es i, per tant, més neurones en un futur.

Patrons d’expressió genètica específics en humans, en comparació amb altres grans simis, estan darrere del fenomen. La investigac­ió veu la llum dimecres a la revista Cell. El gros i complex cervell humà és una de les caracterís­tiques més distintive­s de la nostra espècie. De tots els primats, som el que ha aconseguit un òrgan de més mida. Tant és així que el nostre cervell triplica el d’un goril·la o un ximpanzé, els nostres parents més propers.

S’ha intentat entendre la causa d’aquesta ràpida expansió evolutiva a partir d’estudis comparatiu­s amb animals com ratolins o macacos. Però la investigac­ió s’enfrontava al gran problema d’abordar les etapes més primerenqu­es del desenvolup­ament cerebral, fins i tot abans de la formació de les primeres neurones, els períodes en què se sospitava que hi havia la clau de la mida més gran del cervell humà. “La hipòtesi en què tothom pensava era que hi hauria d’haver algun mecanisme que augmentés la proliferac­ió de les cèl·lules progenitor­es abans de crear neurones”, explica la primera autora de l’estudi, Silvia Benito Kwiecinski, del laboratori de biologia molecular del consell d’investigac­ió mèdica del Regne Unit.

L’equip que ha protagonit­zat la nova investigac­ió, dirigit per la biòloga Madeline Lancaster, tenia un roc a la faixa per superar les dificultat­s: els organoides cerebrals. Lancaster va formar part de l’equip que va crear els primers minicervel­ls conreats al laboratori el 2013.

Els organoides cerebrals suposen les rèpliques del cervell més realistes que tenim fins ara. Com que tenen la capacitat d’autoorgani­tzar les seves cèl·lules –neurones i cèl·lules glials–, proveeixen els investigad­ors d’una eina molt útil per observar com es desenvolup­a aquest òrgan.

El grup de Lancaster va fer servir minicervel­ls derivats de cèl·lules humanes, de goril·les i de ximpanzés per estudiar què passava abans que apareguess­in les neurones i quines diferèncie­s presentave­n els tres models entre si. Segons explica Benito, la seva feina es va centrar a observar el comportame­nt de les cèl·lules progenitor­es de neurones molt aviat en el desenvolup­ament embrionari, unes quatre setmanes després de la concepció.

Hi va haver un procés en concret que els va cridar l’atenció: la transforma­ció de les anomenades cèl·lules neuroepite­lials en cèl·lules glials radials. Entre les dues progenitor­es es produïa un procés de transició amb cèl·lules intermèdie­s. “El que se sabia gràcies a estudis amb ratolins era que aquest canvi entre neuroepite­lials i glials era un procés que passava molt de pressa. No s’havia vist mai si hi havia una cosa intermèdia. Nosaltres hem vist per primera vegada que hi ha un altre procés que tenia lloc als cervells dels simis”, explica la investigad­ora.

En el cas dels organoides humans, aquest període de transició tardava més a començar i anava lligat a cicles cel·lulars més curts en les cèl·lules neuroepite­lials. És

El llarg temps de transforma­ció de les cèl·lules que donen lloc a les neurones permet cervells més grossos

25

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain