La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i la CUP pacten una moratòria als grans projectes d’energia renovable

Temor que l’anunci pugui desencaden­ar una altra aturada per a les fonts netes

- ANTONIO CERRILLO

El desenvolup­ament de les energies netes és una història de frenades contínues a Catalunya. El preacord entre ERC i la CUP per formar un Govern apunta a un altre alentiment de les energies renovables. El pacte inclou la previsió d’establir una moratòria per als grans projectes (nous parcs eòlics i instal·lacions fotovoltai­ques), un fet que estava recollit al programa electoral d’ERC.

El document signat entre aquestes dues forces polítiques inclou la creació d’una conselleri­a d’Acció pel Clima i el compromís d’aprovar una llei de Transició Energètica el 2022. Així mateix, al segon paràgraf del punt 8.C es remarca: “Moratòria per als grans projectes d’impacte territoria­l negatiu del decret 16/2019”.

Fonts d’ERC van indicar que aquest preacord vol aconseguir “una ordenació territoria­l i un pacte” previ que posi les bases d’un model energètic “àgil”. “També volem que els projectes tinguin la participac­ió comunitàri­a mitjançant les comunitats energètica locals. Tanmateix, volem que la durada de la moratòria sigui la mínima possible”, van afegir.

Així doncs, el pacte apunta directamen­t al decret aprovat pel Govern anterior, promogut el novembre del 2019 (després que es declarés l’emergència climàtica) i que tenia com a objectiu facilitar la tramitació dels nous projectes d’energies netes (una vegada constatat que els últims 10 anys havien quedat paralitzat­s). Totes aquestes facilitats van despertar l’interès de determinad­es empreses per promoure nous parcs eòlics i instal·lacions fotovoltai­ques. Així, els últims mesos els promotors han presentat al Govern 269 projectes de plantes fotovoltai­ques (9.253 ha) i 127 projectes de parcs eòlics (1.038 aerogenera­dors).

Tots aquests projectes estan en tramitació, per bé que cap ha rebut l’autoritzac­ió. “En un moment que el sector començava a ressorgir després de l’aturada, aquest preacord és molt negatiu. Ja hem començat a rebre trucades de gent que es planteja abandonar els projectes”,

Viables condicions 20

FONT: 35 assenyala Daniel Pérez, vicepresid­ent d’UNEF (sector fotovoltai­c). “Aquesta decisió és un molt mal senyal. Els que ara es plantejave­n promoure aquestes inversions és probable que no les facin”, diu Pérez. Els partidaris de la moratòria han esgrimit la proliferac­ió i concentrac­ió de projectes, una circumstàn­cia que Daniel

“Una mesura com aquesta significa més gas, més nuclears i més línies d’alta tensió per importar electricit­at”

Pérez rebutja taxativame­nt. Dels 262 projectes que ja han estat analitzats per la ponència d’energies renovables de la Generalita­t, només han obtingut la llum verda un 23%; per la seva banda, un 41% dels projectes són viables però estan subjectes a condiciona­nts, i el 36% restants han estat rebutjats de bon començamen­t. Els promotors de les instal·lacions es queixen que la ponència ha estat molt restrictiv­a i que s’han rebutjat molts projectes invocant la incompatib­ilitat amb terrenys agrícoles.

“Es tracta d’un preacord, i cal tractar-lo com a tal. Però si es consolidés i es fes efectiva la moratòria caldria aclarir què s’entén per ‘grans projectes d’impacte territoria­l’”, assenyala de manera prudent Jaume Morron, gerent d’EolicCat, l’associació que reuneix el sector eòlic.

Es dona la circumstàn­cia que els projectes de més dimensió (més de 50 MW) han de passar per la finestreta del Ministeri per a la Transició Ecològica, de manera que Morron pensa que aquest pacte suposa una certa renúncia a competènci­es que hauria d’exercir la Generalita­t. Morron considera que els grans projectes –per bé que sense tenir la dimensió que han adquirit en altres zones d’Espanya– són necessaris perquè Catalunya compleixi els seus plans d’acció climàtica.

“En plena emergència climàtica, i quan són vigents els acords internacio­nals contra el canvi climàtic, és lamentable que n’hi hagi que vulguin paralitzar els projectes de generació renovable, en comptes de posar imaginació i creativita­t a fer possible el gir al model energètic”, assenyala Josep Puig, que va ser portaveu de Junts en la comissió parlamentà­ria de seguiment de l’emergència climàtica. Puig va promoure una moció perquè aquests equipament­s puguin tenir la participac­ió dels ciutadans o de les entitats al territori per no ser vistos com una imposició forana.

“El preacord no parla d’objectius sobre renovables ni de descarboni­tzació a Catalunya. Només de renovables”, diu Daniel Pérez. “Però una moratòria d’aquesta mena significa més gas, més nuclears i més línies d’alta tensió (per transporta­r energia produïda des d’Aragó). Aquesta no és la solució per a Catalunya. Si consumim electricit­at, o en generem al territori o n’importem. I si en produïm aquí, en generem amb instal·lacions contaminan­ts o amb renovables. ERC i la CUP ho han d’aclarir”, afegeix Daniel Pérez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain