La Vanguardia (Català-1ª edició)

La immunoterà­pia fracassa en el càncer de fetge que avança més

- ANA MACPHERSON

La immunoterà­pia per tractar càncer, que té tan bons resultats, ha ensopegat amb el fetge gras. Aquesta afecció (els dipòsits de greix sobre les cèl·lules del fetge a causa de l’obesitat i la diabetis) trastoca absolutame­nt la funció d’uns limfòcits essencials per eliminar les cèl·lules tumorals. Els deixa inútils. La immunoterà­pia llavors no el corregeix.

La descoberta la publica la revista Nature, i és una investigac­ió dirigida per Josep Maria Llovet, director del grup d’investigac­ió translacio­nal en oncologia hepàtica de l’Institut d’Investigac­ió del Clínic (Idibaps). Els resultats trastoquen el tractament per al tipus de càncer de fetge que avança més.

Si fins fa uns anys les principals causes d’aquests tumors eren les hepatitis B i C, l’extensió de la vacuna en el cas de la B i el tractament curatiu en el cas de la C canvien gradualmen­t l’origen dels casos nous. L’alcohol es manté com a responsabl­e d’un 30% d’aquest càncer. Però és el fetge gras, una malaltia cada vegada més prevalent a causa de l’epidèmia d’obesitat i que ja té un 25% de la humanitat, la que causa ara un 20% dels casos. I està en plena expansió.

Just els tumors que més apareixera­n són els que es queden ara sense tractament avançat. “S’imposa

buscar noves combinacio­ns d’immunoterà­pia per oferir una alternativ­a. De fet, ja hi ha diversos assajos molt prometedor­s”, anima Josep Maria Llovet.

La immunoterà­pia actual, que aconseguei­x millorar la supervivèn­cia dels malalts amb càncer de fetge més de sis mesos en comparació amb un altre tractament estàndard, és així d’eficaç als tumors d’origen víric. Quan hi ha fetge gras, en canvi, hi ha dos efectes que desbaraten el pla: “D’una banda, un estrès oxidatiu que provoca mutacions tumorals i, de l’altra, una disfunció als limfòcits. Si la peça principal de l’exèrcit immunitari no és capaç de detectar la cèl·lula tumoral, la immunoterà­pia que utilitzem no pot actuar. I, a més a més, aquests limfòcits acaben tenint una reacció indiscrimi­nada, ataquen en totes direccions”, explica Llovet.

Aquests resultats obliguen a estudiar l’etiologia de cada tumor hepàtic abans de dictar tractament. Però també fa estudiar si pot passar el mateix amb altres tumors quan el seu origen estigui associat amb dipòsits grassos a les cèl·lules.

El càncer de fetge és el sisè tumor més freqüent al món i la quarta causa de mortalitat per càncer més habitual. El pateixen un milió de persones al món, uns 70.000 a Europa i uns 4.000 cada any a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain