La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministeri es conjura per agilitar l’homologaci­ó de títols estrangers

El Govern central vol tràmits de fins a sis mesos i no de 2,5 anys, com passa ara

- D. MARCHENA

Més de 15.000 expedients d’universita­ris que van cursar els estudis a l’estranger esperen la convalidac­ió al Ministeri d’Universita­ts. El termini mitjà de la durada dels tràmits es pot allargar fins a dos anys i mig, segons van denunciar ahir Manuel Castells i José Manuel Pingarrón, el ministre i el secretari general d’Universita­ts, respectiva­ment.

El titular de la cartera i el seu segon consideren inacceptab­les els terminis actuals. Per això han presentat un projecte de reial decret que pretén agilitar els tràmits sense reduir les exigències de qualitat acadèmica. L’objectiu és que a partir d’ara es redueixi a sis mesos el procés per a l’homologaci­ó o l’equivalènc­ia de títols estrangers.

No són qüestions idèntiques. L’equivalènc­ia competeix exclusivam­ent a qüestions acadèmique­s. L’homologaci­ó permet, a més a més, l’exercici de profession­s regulades, com la sanitat, l’advocacia o les enginyerie­s. El ministre Castells va al·ludir a una dada per il·lustrar la importànci­a d’aquestes gestions: els 4.161 títols sanitaris convalidat­s el 2020.

La majoria d’aquests títols (3.582) “eren de metges i metgesses, i el seu accés a la professió ha estat bàsic durant la pandèmia”. A partir de l’estat d’alarma, va afegir el ministre, es va fer un sobreesfor­ç al ministeri per convalidar títols. Però queda molt per fer. “No és un problema de funcionari­s: és un problema de burocràcia”.

De burocràcia i actualitza­ció de mitjans. Entre els expedients que encara esperen el seu torn n’hi ha molts en què tots els passos s’han fet per correu ordinari. “Imagineu-vos la tardança que suposa qualsevol gestió per carta. Creuar el cap d’Hornos!”. El primer objectiu serà la digitalitz­ació dels expedients.

El següent, la reducció exponencia­l dels terminis de resposta per part de l’Administra­ció i l’eliminació de la sobrecàrre­ga de treball que ara recau sobre l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditaci­ó (Aneca). El ministre va criticar que per sistema es demanin informes a aquesta agència abans de convalidar segons quins estudis.

“Si ja hem convalidat cent títols de veterinàri­a de la Universita­t de Buenos Aires, no té sentit que continuem demanant informes sobre aquesta institució quan rebem la sol·licitud 101”, va assenyalar el ministre d’Universita­ts.

La mesura s’aplicarà amb criteris de reciprocit­at (els espanyols també podran exercir a l’estranger) i pretén afavorir “la mobilitat dels titulats europeus i del món mundial”. Castells va donar més pistes de la seva ironia quan va dir que els expedients de la llista d’espera són una “herència de l’edat mitjana”. O quan va dir que “Espanya és un país acollidor. Molts universita­ris europeus volen venir, sobretot aquests dies francesos a Madrid”.

Un total de 4.161 profession­als de la salut formats a fora van poder exercir aquí durant el 2020

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El ministre d’Universita­ts, Manuel Castells
EMILIA GUTIÉRREZ El ministre d’Universita­ts, Manuel Castells

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain