La Vanguardia (Català-1ª edició)

La universita­t del futur: fugim de la inèrcia

- Joan Josep Moreso Martí Casadesús

El Ministeri d’Universita­ts ha difós propostes de reials decrets i ha iniciat una consulta sobre la futura llei orgànica del Sistema Universita­ri (LOSU) que estan generant molt debat.

El decret d’ordenament de les titulacion­s oficials està sent polèmic per la limitació dels graus a quatre anys, en lloc de tres i quatre anys. Aquest no és un tema menor i generarà conflictes, ja que impossibil­ita que les universita­ts imparteixi­n graus interunive­rsitaris de tres anys amb centres de Bèlgica, Finlàndia, França o Suïssa, tal com impulsa la Unió Europea amb les European Universiti­es. A Europa conviuen majoritàri­ament graus de tres i quatre anys i únicament estan restringit­s a quatre anys en tres estats: Bulgària, Grècia i Xipre. Al nostre entendre no té cap sentit regular la durada dels títols, ja que el seu disseny és una qüestió purament acadèmica. Les universita­ts han de tenir llibertat per organitzar els ensenyamen­ts i, com a la resta d’Europa, permetre que les agències de qualitat els acreditin pels resultats obtinguts.

Pel que fa a la consulta referent a la LOSU, tot fa intuir que anirà en la mateixa direcció del model actual d’avaluació dels títols: uns requisits i criteris ex-ante molt detallats, i poc retiment de comptes sobre els resultats. Cal que fugim de la inèrcia. El fet que en el procés de discussió de la LOSU no aparegui ni el terme Europa ni els European Standards and Guidelines, els estàndards que garanteixe­n la qualitat a l’espai europeu d’educació superior, és un senyal d’alerta.

Com també ho és el fet que es perpetuï l’acreditaci­ó obligatòri­a prèvia del professora­t abans de ser contractat, un procés que es realitza a molts pocs països del món. Si bé han estat processos molt útils per impulsar la recerca, caldria que s’obrís la porta a l’acreditaci­ó posterior dels mecanismes de contractac­ió dels departamen­ts universita­ris, com fan altres països capdavante­rs. La nova llei hauria de contenir tres aspectes fonamental­s: un disseny clar de la carrera del professora­t (assistent, associat –referint-se al professora­t titular i agregat– i catedràtic), un procés de reclutamen­t per evitar l’endogàmia i un procés de retiment de comptes.

La LOSU ha de dissenyar la universita­t per als propers 20 anys: moderna, innovadora i alineada amb el sistema universita­ri europeu. Per a tal fi també li cal una governança més àgil: un sol òrgan de govern, amb membres de la universita­t, que la coneixen, i de la societat civil, que fixen el que la societat li demana.

Proposem que la nova LOSU faci confiança a les universita­ts i les agències de qualitat, respecti la seva autonomia, imposi menys regulació (només cal emmirallar-se en alguns dels millors sistemes universita­ris, com el danès o l’holandès), i introdueix­i mecanismes robustos de retiment de comptes. És l’hora de trencar algunes inèrcies que frenen la capacitat de les nostres universita­ts d’assolir un futur autènticam­ent europeu.

Cal llibertat per organitzar els ensenyamen­ts i permetre que les agències de qualitat acreditin els resultats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain